Problematika nedestruktivního zkoušení v současné průmyslové praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou certifikace pracovníků v oboru nedestruktivního zkoušení dle platných norem. Teoretická část práce porovnává český certifikační systém pracovníků nedestruktivního zkoušení se systémy v zahraničí a hodnotí jejich vzájemné rozdíly. V rámci práce jsou také diskutovány problémy, které se vyskytují při certifikaci dle normy ČSN EN ISO 9712. V praktické části bakalářské práce je dokumentováno vyhodnocení zkušebního vzorku pomocí prozařovací rentgenové zkoušky, magnetické práškové metody a zkoušky těsnosti. V závěru práce jsou získané výsledky vyhodnoceny a diskutovány a také popsány v podobě měřících protokolů.
The bachelor thesis is focused on personnel certification of non-destructive testing according to valid standards. The theoretical part compares the Czech certification system for non-destructive testing with systems in other countries and evaluates their differences. Problems that occur during certification according to ČSN EN ISO 9712 are also discussed. In the practical part of the thesis the evaluation of the test sample is documented by means of radiographic test, magnetic particle test and leak test. At the end of the thesis the results are evaluated and discussed and also described in the form of measuring protocols.
Description
Citation
JAKUBCOVÁ, E. Problematika nedestruktivního zkoušení v současné průmyslové praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Salamon, Ph.D. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) Ing. Libor Válka, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Na co by bylo možné použít tenzometrickou metodu v praxi? Proč vzniká kontrast na radiogramech? Lze na radiogramu poznat použití zcela odlišného přídavného materiálu u svaru? Jak je omezen vliv subjektivního hodnocení pracovníkem? Je rozdíl mezi normami v ČR a zahraničními? Jakým způsobem je kontrolován ropovod procházející více zeměmi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO