Pasivní axiální magnetické ložisko

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem bakalářské práce je určení vlastností pasivního magnetického ložiska. Praktická část práce se skládá ze dvou pasáží – experimentální měření vlastností již realizovaného pasivního axiálního magnetického ložiska a následné simulace hodnot pomocí metody konečných prvků v programu FEMM. Zároveň byly také simulovány účinky teploty. Bylo zjištěno, že s rostoucí teplotou se zásadně snižuje tuhost ložiska. Rovněž byly zkoumány další vlivy ovlivňující tuhost ložiska, jako například rozměry magnetů a vzdálenosti mezi nimi. Hodnoty experimentálního měření a simulovaných hodnot byly v závěru práce vzájemně porovnány. Analyzované ložisko je určeno pro užití v bezucpávkovém odstředivém čerpadle. Z hodnot zjištěných simulací a experimentálním měřením byly vyvozeny závěry pro použití ložiska v praxi. Součástí této práce je také rešerše na téma pasivní magnetická ložiska. Rešerše se zabývá samotným principem funkce ložisek, jejich konstrukcí a využitím v praxi.
The goal of the bachelor thesis is to measure the characteristics of a passive magnetic bearing. The practical part of the thesis consists of two segments – experimental measurement of properties of a passive axial magnetic bearing and a simulation of this bearing using the finite element method in the FEMM application. The simulation also dealt with the effects of temperature on the bearing. It was discovered that high temperatures considerably lower the axial stiffness of the magnetic bearing. Other effects on the stiffness of the bearing were taken into consideration, especially the dimensions of used magnets and the distance between them. The values that were determined by the experimental measurement and the FEMM simulation were mutually compared. The analysed bearing was built for use in a seal-less centrifugal pump. The values determined by the simulation and the measurement were applied to practical use in pumps. A part of the thesis was concerned with a research on passive magnetic bearings. The research dealt with the principle of the bearings, their structure and their application.
Description
Citation
DOSTÁL, P. Pasivní axiální magnetické ložisko [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tůma, Ph.D. (člen) Ing. František Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací: Pasivní axiální magnetické ložisko, dále zodpověděl na otázky oponenta. Do jakých teplot lze tento magnet využít? Student uvádí že do 100 °C. Jak by šel zmírnit vliv kluzného vedení? Kolikrát jste experiment prováděli? Studen zodpověděl že měření opakoval třikrát. Jaký byl rozptyl měření? Student uvádí, že se statistickému zpracování nevěnoval
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO