Optické konvertory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Optické konvertory jsou využívány v různých typech optických sítí, za účelem poskytovat koncovým uživatelům datové a hlasové služby a také umožnit příjem televizního vysílání, které je přenášeno prostřednictvím optického média. Současným trendem je výstavba FTTH sítí (Fiber To The Home), které díky optickému vláknu nemají omezenou rychlost ani kapacitu, jako je tomu u metalických sítí. Při návrhu je potřeba uvážit příznivé a nepříznivé faktory spojené s budováním konkrétní sítě s určeným počtem uživatelů a lokalitou. Každá síť je tvořena pasivní a aktivní částí. Pasivní slouží k přenosu informací, jsou to tedy hlavně prvky přenosového média. Aktivní část zahrnuje prvky pro odesílání a příjem informací přenášených optickým médiem. Převodníky se liší jejich technickým provedením, kvalitou a spolehlivostí. To samozřejmě ovlivňuje cenu jak aktivní, tak i pasivní části. Náklady provozu sítě jsou také zvyšovány náročností ovládání. Výhodou je efektivní řízení, díky němuž je zaručena i návratnost nákladů vložených do vybudování FTTH sítě. Optické sítě se systémem vzdáleného řízením převodníků jsou novým trendem optických komunikací.
Optical converters are used in various types of optical networks to provide end-users of data and voice services and also allow reception of television broadcasting, which is transmitted through optical media. The current trend is the construction of FTTH networks (Fiber To The Home), which, thanks to optical fibre, have reduced the speed or capacity, as in the case with metallic networks. The proposal is the need to consider positive and negative factors associated with building of concrete network with a specified number of users and location. Each network consists of passive and active components. Passive can be used for transmission of information, therefore they are mainly elements transmission medium. Active part includes elements for sending and receiving information transmitted by optical media. Transmitters vary their technical implementation, quality and reliability. This obviously affects the price of both active and passive parts. The cost of the operation of the network are also increased with demands of control. The advantage is the efficient management, which is guaranteed by return of the cost to build a FTTH network. Optical network with a system of remote management converters is a new trend of optical communications.
Description
Citation
CHLEBOUN, J. Optické konvertory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Jeniš (člen) Ing. Martin Minarčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
str. 16 .. neuvedené veličny na osách str. 17 .. centr jednotka...jedná se o příkon? členění práce do kapitol 3 - nelogické literatura - seznam nejasný .... lit č. [3] , [4], [6] neexistuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO