Návrh jednoduchého kalkulátoru pro využití duté hřídele v elektrickém stroji

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá možností využití hřídele v elektrickém stroji. První část práce se zabývá vysvětlením pojmů z teorie mechaniky, které souvisejí s namáháním hřídele v ohybu. Konkrétně je zde pojednáno o způsobech výpočtu deformace a normálového napětí. Jako další je uvedena obecně teorie gyroskopů a vysvětlení jejího důsledku. V další kapitole je vysvětlena problematika kritických otáček. V další části práce je uveden postup řešení namáhání hřídele dle dříve vysvětlených analytických vztahů. Ty jsou odvozeny tak, aby podle nich bylo možné posuzovat namáhaní a deformaci s ohledem na změnu vnitřního průměru. Praktická část se zabývá návrhem kalkulátoru pro využití duté hřídele v elektrickém stroji. Je vysvětleno, jak kalkulátor funguje a jak se s ním dá pracovat. V závěrečné části jsou uvedeny ukázky vypočtených výsledků a jejich analýza. Závěr nastiňuje možné využití a rozšíření nabytých poznatků.
The aim of this work is to develop the possibility of usage the hollow shafts in electric machines. The first part focus on explanation theory of mechanic, which is connected with loading of the shaft. Specifically are explained the methods of computation deformation and normal stress. Next is mentioned the theory of gyroscope and described its consequence. After that is explained problematique of critical speeds. In the following part is described process of solving the shaft loading according the previous analytic formulas. These formulas are formulated to be able to reflect the shaft loading depending on value of inner diameter as property. Practical part focus on creating the calculator for usage the hollow shaft in electric machines. In this chapter is described how the calculator works and how to controll it by user. In the last part are shown calculated results and their analysis. In the summary is mentioned possible usage of the results and ideas for improvements.
Description
Citation
TOBIÁŠ, J. Návrh jednoduchého kalkulátoru pro využití duté hřídele v elektrickém stroji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skalka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student prezentoval komisi svoji bakalářskou práci a následně odpověděl ne zcela uspokojivě na otázky oponenta i další otázky členů komise. Je hřídel uložen staticky určitě? Umožňují předpokládaná ložiska natočení? Za jakých předpokladů byl vytvořen výpočtový model?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO