Optický vlnový multiplex

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku optických sítí a možnosti přenosu více než jednoho optického vidu jedním vláknem. Jsou zde popsány komponenty, které tvoří optickou přenosovou cestu. V této práci jsem se zabýval jednotlivými druhy vláknových odbočnic, typy optických multiplexorů a demultiplexorů, vhodnými zdroji a přijímači optického záření, možnými optickými zesilovači a v neposlední řadě jednotlivými druhy optického multiplexu. V praktické části jsem navrhl možné způsoby ověření činnosti optického multiplexu a komponent optické trasy, jako je například EDFA zesilovač, či cirkulátor. Jako přílohu této práce jsem vytvořil návrh laboratorní úlohy, ve které se studenti setkají s měřením optického výkonu po průchodu zesilovačem EDFA, který budou nastavovat.
This bachelor's thesis is orientated to problems about optical networks and possibilities of transmision more than one optical mode trough single fibre. Components, which create optical path, are described there. I was concerned with kinds of fiber couplers, optical multipexors and demultiplexers, proper souces and receivers of optical radiation, possible optical amplifiers and in not least turn single types of wavelenght division multiplexing. In practical part I propose possible ways of verification of activity of wavelenght division multiplexing and optical path components, as is EDFA amplifier, or circulator. As insertion of thesis, I created concept of active task, in which will students meat with meassuring optical power after way through EDFA amplifier, which they will tune.
Description
Citation
KAVICKÝ, M. Optický vlnový multiplex [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Jeniš (člen) Ing. Martin Minarčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
1. Jaké jsou typické odstupy jednotlivých kanálů u DWDM a WDM? 2. Jaký je nejvhodnější český výraz pro často používaný splitter? 3. Jaké je v současnosti rozšíření WDM a DWDM systémů u skutečných telekomunikačních provozovatelů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO