Levné přístroje pro měření čistoty ovzduší

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá studiem a porovnáním různých typů levných přístrojů pro měření kvality ovzduší. Objasňuje principy měření aerosolových částic a přibližuje důvody použití levných čítačů. Poskytuje základní informace o dopadu aerosolů na lidské zdraví. V experimentální části této práce je provedeno porovnání kvality výsledků naměřených těmito přístroji vzhledem k jejich ceně.
This work focuses on the research and comparison of several types of low-cost sensors for measurement of particulate matter. It clarifies the principles of aerosol particles measurement and focuses on the reasons of using low-cost sensors. It provides basic information about the impact of aerosols on human health. The experimental part of this work compares quality of the obtained results considering the price of the respective devices.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, M. Levné přístroje pro měření čistoty ovzduší [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Studentka prostřednictvím ústní prezentace seznámila komisi s výsledky své bakalářské práce. Následně studentka zodpověděla všechny otázky oponenta. Další doplňující otázky k bakalářské práci byly: 1) profesor Štětina: Který z přístrojů by byl podle studentky nejlepší k pořízení např. do automobilu? 2) docent Katolický: v tabulce 8. resp. v grafu - pokud znáte průtok, jak jste to přepočetla na počet částic na litr? - V případě, že bylo stejné prostředí, jak je možné, že se pro uvedené přístroje výsledky takto výrazně liší? Co je tedy věrohodné? - přístroje ukazují okamžitou hodnotu částic, proč tedy docházelo k přepočítání na litry, což způsobí, že vzniknou nesrovnatelné údaje? - AeroTrak - jak studentka určuje, že tento přístroj je pro měření lepší? - Jak rychle uvedené přístroje reagují na změnu? 3) docent Jaroš měl poznámku k formální stránce práce, konkrétně k formě citací a některým chybějicím citacím a k popiskům obrázků
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO