Měření a počítačové simulace vdechovaných částic v modelech lidských plic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá modely plic pro měření depozice a počítačovými simulacemi usazování inhalovaných částic. Byla provedena rešerše nejnovějších poznatků. Uvedeny jsou i základy anatomie a fyziologie lidského dýchacího systému. Bylo provedeno měření depozice chitosanových částic fluorometrickou metodou na modelu plic, vyhodnocení výsledků a srovnání s odbornou literaturou.
This bachelor thesis deals with lung models for deposition measurement and computer simulations of inhaled particle deposition. The latest findings were reviewed. The basics of human respiratory anatomy and physiology are also presented. The measurement of chitosan particle deposition was performed by a fluorometric method on the lung model, results were evaluated and compared with literature.
Description
Citation
KVAPIL, J. Měření a počítačové simulace vdechovaných částic v modelech lidských plic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student prostřednictvím ústní prezentace seznámil komisi s výsledky své bakalářské práce. Následně student zodpověděl všechny otázky oponenta. Další doplňující otázky k bakalářské práci byly: 1) profesor Štětina - dotaz kladen na aerodynamický průměr částice, co si pod tímto pojmem lze představit? - doplnění doktorem Krejčím - jaký mají částice tvar? 2) doktor Krejčí - kolikrát by bylo potřeba provést měření zmiňované v 5. otázce oponenta, aby byla vyloučena chyba měření? 3) docent Charvát - kladl dotaz na průběh experimentu, konkrétně na simulátor dýchání a nastavení průtoků, jakým způsobem docházelo k zavádění částic 4) profesor Štětina - podotkl, že rešerše o počítačových simulací je strohá a zda nešlo tuto rešerši zpracovat detailněji
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO