Nakládání s biologickým odpadem ze zpracování vajec

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem této bakalářské práce je rešerše možných využití vaječného odpadu, přičemž důraz je kladen na farmaceutický průmysl. Nejdříve je popsáno běžné nakládání s tímto odpadem včetně legislativy a také je vysvětleno, že se jedná o dvojí surovinu – skořápky plné vápníku a blány bohaté na kolagen a další látky. Dále jsou představeny a zhodnoceny různé způsoby využití vaječného odpadu, k nimž patří zejména aplikace ve farmaceutickém průmyslu. Na závěr je provedena rešerše komerčních řešení, patentů a dalších zdrojů zabývajících se procesem zpracování vaječného odpadu. Z ní vyplynulo, že ačkoliv existuje mnoho patentů, nabídka zařízení pro tento účel je na trhu velmi omezená. Získané poznatky jsou využity při návrhu unikátní procesní linky umožňující zpracování obou složek vaječného odpadu pro jako farmaceutické produkty.
The main target of this final thesis is to compile possible uses of eggshell waste with emphasis on pharmaceutical industry. Firstly, the common handling of this waste, including legislation, is described. It is also explained what eggshell waste is mainly composed of – eggshell containing calcium and eggshell membrane rich on collagen and other substances. In addition, various ways of using eggshell waste are presented and evaluated, including manufacture of pharmaceutical products. Finally, a search for commercial solutions, patents and other sources dealing with the process of processing egg waste is carried out. It showed that although there are many patents, the offer of equipment for this purpose is very limited on the market. The acquired knowledge is used in the design of a unique process line enabling processing of both components of eggshell waste as pharmaceutical products.
Description
Citation
ZICH, J. Nakládání s biologickým odpadem ze zpracování vajec [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
1. Student prezentoval svou bakalářskou práci. Prezentace obsahovala následující body: - analýza předmětného problému - představení metod využití odpadu - představení návrhu procesní linky - zhodnocení výsledků 2. Oponent přečetl posudek a dotazy. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k bakalářské práci: Doplňte chybějící náležitosti pro PID schémata. Jaká by byla konstrukční podoba navrhovaných strojních zařízení. Jaký typ míchadla by bylo využito pro zařízení. Vysvětlete uvedený symbol na schématu. 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO