Snímače pro měření teplot

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou v oblasti dotykových teplotních čidel. Začátek práce je věnován definicím základních pojmů, které úzce souvisí s daným tématem. Následuje rozdělení, popis principů a provedení dotykových senzorů s elektrickým výstupem. Jsou zde zmíněny i vhodnosti použití a srovnání jednotlivých senzorů. Dále je popsán princip kalibrace odporových a termoelektrických snímačů. V této části jsou také shrnuty nejčastější zdroje chyb kalibrace a nejistoty měření. V poslední části práce je praktická ukázka lineární kalibrace vybraných dotykových snímačů teploty.
This bachelor thesis deals with problem int the field of temperature sensors. The beginning of the work is devoted to the definitions of the basic terms which are closely related to this topic. It is followed by distribution, description of the principle and realization of touch sensors with an electrical output. Marginally are discussed suitability of use and comparison of individual sensors. Next, the principle of calibration of resistance and thermoelectric sensors is described. The most common sources of calibration errors and measurement offsets are also summarized. At last, there is a practical example of linear calibration of chosen temperature sensors.
Description
Citation
MUDRÁK, M. Snímače pro měření teplot [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. David Svída, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Študent zoznámil skúšobnú komisiu s náplňou a výsledkami svojej záverečnej práce. Následne na to zodpovedal otázky oponenta. Ďalej odpovedal na dotazy od jednotlivých členov komisie: - Na koľko desatinných miest pracuje riadiaca jednotka spaľovacieho motoru? - NTC snímače: prečo sa v podstate používajú všade tieto typy teplotných snímačov? - Meranie pomocou termočlánku, čo je nevyhnutné, aby v module bolo zapnuté? - Nyquistova frekvencia v rámci merania. Akú vzorkovaciu frekvenciu by ste pri meraní nastavili na 50 Hz?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO