Porovnání produktivity technologie svařování MAG a FCAW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na obloukové svařování metodami MAG a FCAW. První část obsahuje stručný popis těchto technologií. Důraz je kladen na princip obloukového svařování v aktivním ochranném plynu a na přídavné materiály, zejména na plné a plněné svařovací dráty. Druhá, experimentální část, je zaměřena na porovnání metod MAG (135) a FCAW (136 a 138) z hlediska produktivity, nákladnosti a v neposlední řadě i kvality koutových svarů zhotovených v poloze svařování PF. Na základě vypočtených a naměřených hodnot získaných z experimentu byla vybrána nejvhodnější metoda pro danou polohu svařování.
This thesis is focused on arc welding with MAG and FCAW methods. The first part contains a brief description of these technologies. Emphasis is laid on the principle of arc welding in active shielding gas and on additional materials, especially on solid and flux-cored tubular wires. The second, experimental part, centres on the comparison of MAG (135) and FCAW (136 and 138) methods in terms of the productivity, costs and, last but not least, the quality of fillet welds made in PF welding position. Based on the calculated and measured figures obtained from the experiment, the most suitable method for the given welding position was chosen.
Description
Citation
KUTIL, P. Porovnání produktivity technologie svařování MAG a FCAW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Vojtěch Staněk (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Marian Sigmund, Ph.D., IWE (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací, jejími výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále studentovi položila následující otázky: Co je rutil? Vysvětlete měření průvaru. Co je metoda 137? Jaký ochranný plyn byl použit? Jak byl upraven materiál před svařováním? Jsou smrštění stejné u MAG a FCAW? Popiště značení ocelí. Je technika svařování s rutilovou náplní a plného drátu stejná? Položené otázky student plně zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO