Konstrukce magnetického separátoru práškových kovů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem konstrukce pro recyklaci prášku využitého při vícemateriálovém 3D tisku technologií SLM. Přesněji jde o separaci smíchaných kovových prášků pomocí magnetického separátoru, který je schopen separovat dva prášky se stejnými distribucemi. Na základě poznatků z rešerše průmyslových separátorů a úspěšnosti provedeného experimentu byla zvolena metoda separace pomocí magnetického bubnu, na který je rovnoměrně přiváděn prášek pomocí vibrační násypky. V provedeném experimentu bylo zjištěno, že metoda je vhodná pro separaci diamagnetického kovu ale pro kvalitní separaci feromagnetického kovu je nutná úprava rychlosti nasypávání. Dále byla pro tuto konstrukční variantu zpracována výkresová dokumentace, podle které může být separátor sestaven a využit v laboratořích pro separaci prášků.
This thesis deals with the design of construction for recyclation metal powder, which is used in multi-material 3D printing with SLM technology. More specifically it is separation of mixed metal powders by magnetic separator, which is capable of separating two powders with the same distributions. Based on knowledge from industrial separators and successful experiment method of separating with magnetic drum was chosen, on which is equally driven metal powder from vibrating feeder. In executed experiment was discovered, that the method is appropriate for separating non-magnetic powder but for high quality separation of magnetic powder must be adjusted speed of feeding. Next was processed drawing documentation for this variant. By this documentation can be separator assembled and used in laboratory for separating metal powders.
Description
Citation
PAPAJ, L. Konstrukce magnetického separátoru práškových kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (člen) Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Strecker, Ph.D. (člen) Ing. David Nečas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: Dotaz: 1)Při experimentu byl separován prášek čistého železa a mědi. Jak byl navržen design tohoto experimentu a jakým způsobem bylo určeno procento mědi v nádobě s železným práškem? – zodpovězeno 2)Jakým způsobem je v zařízení řešena redukce průtoku prášku? – částečně zodpovězeno 3)Jakým způsobem bude zajištěno, aby separovaný prášek neulpíval na povrchu bubnu a výrazně tak neovlivňoval separaci? – částečně zodpovězeno Ing.Strecker Ph.D - Proč se nezkonstruoval hliníkový buben, dotaz na materiál bubnu? – zodpovězeno Opakované separování prášku? Zda je možné prášek separovat vícekrát? – zodpovězeno Ing.Nečas Ph.D. – Je možné použít ne úplně čistý prášek? - zodpovězeno Ing.Zatočilová Ph.D. – Mohlo by se stát nalepení částic na buben při velké síle magnetů? – zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO