Návrh chlazení v rodinném domě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na návrh chlazení rodinného domu, určeného k možné výstavbě. Úvodní kapitola se zabývá nejčastějšími způsoby chlazení RD, a to s využitím především dělených klimatizačních jednotek a tepelných čerpadel. V následující kapitole je krátce popsán zvolený rodinný dům, jeho orientace na pozemku a parametry stavební konstrukce. Další kapitolu tvoří ukázkový výpočet tepelné zátěže pro obývací pokoj a shrnutí výsledků pro ostatní místnosti, které mají být chlazeny. V poslední kapitole jsou vytvořeny dva různé návrhy možných způsobů chlazení a porovnány finanční náklady na nákup, montáž, provoz a případné revize. První návrh se zabývá instalací dvou multi-splitů. V druhém případě je navržena instalace tepelného čerpadla EHS TDM od značky Samsung, které jako první v Evropě dokáže fungovat s jednou venkovní jednotkou na principu vzduch/voda i vzduch/vzduch. Na konci práce jsou přiloženy podrobnější výsledky výpočtů tepelné zátěže a výkresy jednotlivých návrhů.
The bachelor thesis is focused on the design of cooling system in family house that is intended for potential building-up. The introductory chapter deals with the most common ways of a cooling systems in a family houses, using mainly split and multi-split air conditioning units and heat pumps. The following chapter shortly describes the family house, its orientation on the land and the parameters of the building structure. In the next chapter, there is calculated the heat load for the living room and also there are the results for the other rooms that should be cooled. In the last chapter there are created two different designs of possible ways of cooling and also the financial costs for purchase, assembly, operation and revisions are compared. The first design deals with the installation of two multi-splits. In the second design, the Samsung TDM heat pump was installed. This heat pump is the first in Europe, that can operate with one outdoor unit A2W and also A2A. At the end of this thesis, there are more detailed results of heat load calculations and drawings of individual designs of cooling.
Description
Citation
JIRSOVÁ, T. Návrh chlazení v rodinném domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Studentka prostřednictvím ústní prezentace seznámila komisi s výsledky své bakalářské práce. Následně studentka zodpověděla všechny otázky oponenta. Další doplňující otázky k bakalářské práci byly: 1) docent Katolický: jak velké vrty by bylo potřeba pro chlazení? 2) docent Jaroš ocenil formální a typografickou stránku práce, malou poznámku uvedl pouze k zarovnání nadpisů 3) profesor Štětina se dotázal, zda studentka zvažovala i levnější varianty, např. dodání výrobků z Číny apod. 4) docent Katolický: Jaký je rozdíl mezi tepelným čerpadlem a multi-splitem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO