Předběžná aerodynamická analýza konceptu dálkově řízeného modelu s proudovým pohonem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá aerodynamickou analýzou bezpilotního letounu a následnými úpravami křídla, jeho polohy a přechodu křídlo-trup. Důraz je kladen na charakter odtržení proudění, jeho interakci s dalšími strukturami proudění a jeho vliv na aerodynamické vlastnosti letounu. Cílem úprav je zajištění dostatečné stability a řiditelnosti letounu při nízkých i vysokých úhlech náběhu. V práci byly využity panelové metody a CFD. V případě nepřesností CFD výpočtu byly také připraveny dvě záložní varianty úprav křídla.
This bachelor´s thesis deals with aerodynamic analysis of unmanned aircraft and subsequent changes to design of wing, its position and wing-fuselage junction. In this work emphasis is laid on flow separation, its interaction with other flow structures and its influence on aerodynamic properties. The goal of these changes to the aircraft is ensuring sufficient stability and controllability in low as well as high angle of attack flight. AVL, XFLR5 and CFD methods were used in the thesis. In case of inaccuracy of CFD calculation, two backup wing related modifications were prepared.
Description
Citation
NOVÁK, O. Předběžná aerodynamická analýza konceptu dálkově řízeného modelu s proudovým pohonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen) Ing. Jan Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. František Vaněk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentoval svoji závěrečnou práci a následně odpověděl na otázky oponenta ke spokojenosti komise i oponenta. V následné diskusi student reagoval hlavně na otázky o pozadí projektu, motorové soustavy a designu letadla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO