Konstrukce koncového efektoru průmyslového robotu pro skládání a lepení kartonových krabic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou skladania a lepenia kartónových krabíc v priemysle. V prvej časti práce je spracovaný prehľad a rozdelenie skladacích a zalepovacích strojov dostupných na trhu. V druhej časti sa práca zameriava na konštrukčný návrh efektora, ktorý po nasadení na priemyselného robota bude schopný kontinuálne skladať a zalepovať dno kartónových krabíc rôznych rozmerov bez nutnosti ručného nastavovania. Optimálna konštrukcia vzišla z dvoch návrhových variantov, ktoré boli náležite zhodnotené multikriteriálnou analýzou. Výsledkom tejto práce je 3D model efektora, doplnený o technické výpočty a výkresovú dokumentáciu vybraných súčiastok a zostavy. Rozpracovaný je tiež možný návrh robotického pracoviska, ktorý bol stručne ekonomicky zhodnotený.
This bachelor`s thesis deals with the issue of folding and sealing cardboard boxes in industry. The first part of the thesis is a processed overview and division of folding and sealing machines available on the market. In the second part, the thesis focuses on the design of the end-effector, which, after being attached on the industrial robot, will be able to continuously fold and seal the bottom of cardboard boxes of various sizes without the need for manual adjustment. The optimal design came up from two design variants that were properly evaluated by multi-criteria analysis. The result of this work is a 3D model of the end-effector, complemented by technical calculations and drawing documentation of selected parts and assembly. A possible design of a robotic workstation with brief economic evaluation is also elaborated.
Description
Citation
ZÁVODSKÝ, M. Konstrukce koncového efektoru průmyslového robotu pro skládání a lepení kartonových krabic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (předseda) doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Tůma, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. Radim Blecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Prezentace: - Cíle - Skládání a lepení kartónových krabic - Motivace - Předběžný návrh pracoviště - Skládací a zalepovací kontrukce - Popis manipulace - Návrh pracoviště - Koncový efektor - Návrh efektoru varianta A - Návrh efektoru varianta B - Rozpracování optimální varianty - Závěr Student seznámil členy komise s výsledky své práce a odpověděl na otázky oponenta. Otázky: - Jak řešíte posuv přísavky při otvírání čelistí s uchycenou krabicí, aby tato krabice nebyla deformována vlivem rozdílného poloměru otáčení? - Proč jsou v jedné variantě návrhu dva válce a pak počítáte s jedním? - Jak je zajištěna vybraná součást na hřídeli? Student odpověděl na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO