Dynamické vlastnosti laděné odbočky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem této práce je experimentální stanovení přenosu laděné odbočky. V první části jsou popsány základní poznatky z oblasti digitálního zpracování signálu a tlumení hluku v potrubí. Zvláštní důraz je kladen na Fourierovu transformaci. Druhá část se zabývá experimentálním měřením útlumu laděné odbočky pro různé délky rezonátoru. K~vyhodnocení naměřených dat je použita Fourierova transformace se splněním podmínky koherence. Na konci této práce je grafické zobrazení frekvence naladění v závislosti na délce laděné odbočky pro sedm různých délek a porovnání s teoretickými hodnotami.
The main part of the thesis is experimental determination of transmission in side-branch resonator. In first part are described basics of digital signal processing and sound damping in piping systems. A special attention is payed to Fourier transform. The second part deals with experimental measurement of damping in a side-branch resonator for several lengths of the resonator. The collected data were analyzed using Fourier transform with a fulfilled coherence condition. At the end of this section are shown graphs, which describe tuning frequency dependence of side-branch resonator's length. There are seven different lengths. The thesis contains comparison of theoretical and measured tuning frequencies.
Description
Citation
ČEPL, O. Dynamické vlastnosti laděné odbočky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Dr. Ing. Lumír Hružík (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (člen) Ing. Roman Klas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student představil svoji bakalářskou práci a po přečtení posudků vedoucího práce a oponenta zodpověděl dotazy oponenta a následující otázky: Dokázal byste určit vlastní frekvenci kmitání vzduchu v uzavřené U-trubici? Jak se určuje délka laděné odbočky? Jaký je smysl laděné odbočky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO