Mechanismy kavitační eroze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá mechanismy kavitační eroze a je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část popisuje princip kavitace, způsob jejího vzniku a především kolaps kavitačních bublin, který negativně ovlivňuje povrch obtékaného tělesa (např. na hydraulických strojích). Z tohoto důvodu je nutné podrobně studovat účinky kavitační eroze. Experimentální část je věnována testování kavitační eroze na kovových a plastových vzorcích vytisknutých na 3D tiskárně. Plastové vzorky byly srovnávány navzájem mezi sebou, kovové vzorky z 3D tiskárny se vzorky odlitými. O vlivu kavitační eroze na součásti vytisknuté na 3D tiskárně je stále ještě málo informací, i když se jedná o velmi progresivní a stále častěji používaný typ výroby.
This bachelor’s thesis deals with mechanisms of cavitation erosion and it is divided into two main parts. The theoretical part describes the principle of cavitation, its inception and mainly the collapse of the cavitation bubbles, which negatively affects the surface of circumflowed solid materials (e.g. at hydraulic machines). For this reason, it is necessary to gain thorough knowledge of the effects of the cavitation erosion. The experimental part is devoted to cavitation erosion testing of 3D printed metal and plastic samples. The plastic samples were compared with each other and the 3D printed metal samples with the cast ones. The influence of cavitation erosion on 3D manufactured samples is still rather unknown, although it is a very progressive type of manufacturing.
Description
Citation
KOTOULOVÁ, H. Mechanismy kavitační eroze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Branislav Knížat, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marian Bojko, Ph.D. (člen) Mgr. Jana Hoderová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Studentka seznámila komisi s obsahem své bakalářské práce na temá kavitační eroze. Následně byly přečteny posudky vedoucí práce a oponenta, který měl doplňují dotazy stran prezentované práce. Studentka na všechny otázky oponenta reagovala k všeobecné spokojenosti komise i samotného oponenta. Po vyčerpání všech dotazů vztahujících se k samotné práci předseda komise tuto část SZZ ukončil a zahájil oficiální rozpravu k SZZ.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO