Variantní řešení výroby těla zapalovací svíčky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V práci je rozebrána problematika výroby tělesa zapalovací svíčky, která má za úkol zvolit nejvhodnější variantu. Těleso je kruhového průřezu z oceli 1.1191 (12 050), otvorem uprostřed a vrchní část tělesa je zakončena šestihranem. Odhadovaná série je 1 000 000 kusů za rok. Pro výrobu tělesa jsou vybrány varianty z technologie obrábění a tváření. Konkrétně soustružení a frézování, odlévání, kování, metoda s využitím superplastických materiálů a protlačování. Vybrané technologie jsou zhodnoceny na základě nákladů na výrobu jednoho kusu, časové náročnosti výroby součásti, využitelnosti materiálu a celkové proveditelnosti výroby. Podle těchto parametrů je zvoleno protlačování jako nejvhodnější varianta.
Difficulties of manufacturing sparking plug body are analyzed in this thesis, which aims to select the most appropriate option. Body is circular section of steel 1.1191 (12 050), with a hole in the middle and upper part of this body is ended with hexagonal shape. The series is estimated at 1 000 000 units per year. For the production of sparking plug body are selected options from the machining and forming technologies. Specifically, turning and milling, casting, forging, a method using superplastic material and cold extrusion. Selected technologies will be reviewed based on cost to produce one piece, time requirements of manufacture of the unit, material usability and overall feasibility. According to these parameters forming is chosen as the best option.
Description
Citation
STRNAD, M. Variantní řešení výroby těla zapalovací svíčky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své závěrečné práce. Student odpověděl na otázky oponenta. Otázky zkušební komise: 1. Jak se vyrábí ostatní díly svíčky kromě těla svíčky? 2. Naznačení postupu výroby keramické části? 3. Co jsou to okuje? Za jakých okolností vznikne spálená ocel? 4. Druhy protlačování. 5. Vysvětlení pojmu CNC stroj. 6. Co jsou vlákna v oceli? 7. Kde se ukládají nekovové vměstky v materiálu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO