Hranice – redefinice městské struktury

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Hranice na Moravě jsou maloměstem nacházejícím se v atraktivním prostředí chráněné krajinné oblasti Moravské brány. Okolní území tvoří obce vesnického charakteru, a tudíž můžeme Hranice považovat za místně významné spádové město regionu s potenciálem lokálního centra obchodu a služeb, kultury, vzdělanosti a v neposlední řadě také pracovních příležitostí. Skutečnost se ovšem liší od predikcí.Přesto, že se v obci nachází hned několik vzdělávacích zařízení produkujících každoročně absolventy, tedy i potenciální obyvatele Hranic, z důvodu nedostatečné diverzity pracovního trhu a nedůsledné urbanistické strategie rozvoje obce postupně dochází k deurbanizaci města a následně i ke společensko-kulturnímu úpadku Hranic. V návrhu navrhuji centrum řemesla, čímž se zabývám problematikou nízké úrovně řemesel v České republice a zároveň přežitého špatného obecného mínění o řemeslné práci. Institut řemesla do Hranic přináší příležitosti pro studenty a absolventy řemeslných oborů místních středních škol, zároveň i pro malé začínající živnostníky a širokou veřejnost.
Hranice na Moravě is Middletown, which is situated in the middle of protected natural territory. Because surrounded area of the town is consisting of smaller villages, we can find Hranice as local important catchment point of region, what means local centre of business and services, culture and education and work opportunities as well. However, this prediction is not real. Even though there are several equipment’s of education, witch product new graduates and potential residents of Hranice every year as well, there is deurbanisation and social and cultural decline because of low diversity of labour market and bad urbanistic strategy of development. In my project I design Centre of Craft. This Centre is reaction on nowaday‘s issues of low level quality of Crafts in Czech Republic and anachronistic bad general opinion about craftsmanship. Centre of Craft constitutes opportunities for students and graduates of local secondary schools with craft‘s subjects, for small tradesmen as start-up and for public as public workshop as well.
Description
Citation
MOKRÁ, L. Hranice – redefinice městské struktury [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen) Ing. arch. Marek Kuchta (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) Ing. arch. Jan Hora (člen)
Date of acceptance
2019-05-28
Defence
• Študenti spoločne predstavili analytickú časť, riešeného mesta = Hranice -> ich navrhované projekty sa vzájomne doplňujú a vytvárajú celkový obraz o premene mesta, resp. obnove jeho lokalít a funkcií • Študent ďalej prezentoval samotný koncept práce, návrh, výkresovú a grafickú časť • Hlavná téma = remeselné dielne • Odpoveď na otázku oponenta o 1- vytvorenie rozvojových plôch v meste (pre rezidenčné bývanie), chýbajúce gradácia v priestore o 2- charakter pôvodného objektu sa zachováva o 3- umiestnenie dané existujúcou hmotou o 4- protipožiarny náter (bezfarebný) • Porota otázky o Využitie vily? -> zázemie nového centra + podnikateľský inkubátor o Spolupráca s asociáciou malých podnikateľov + stredné školy o Prečo stolárska dielňa? -> nedostatok absolventov v tomto sektore, podpora pre budúci rozvoj, zatraktívnenie o Odvádzanie tepla z dvojitej fasády? -> rekuperácia, i keď drahšie riešenie o Chýba doriešenie urbanizmu rozvojových plôch (pre rezidenčné bývanie). Navrhovaný objekt na plochy priamo nadväzuje a závisí od nich. o Prečo zostali 2 objekty zachované? -> ich vzájomná kompozícia priestor medzi nimi. o Hrá vodný rok úlohu v návrhu? -> pešia promenáda, ale chýba detailné zobrazenie o Chýba celkové schéma konštrukčného systému. • Študent reagoval na otázky dobre. Prezentácia bola na dostatočnej úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO