Revitalizace zámku Veľké Leváre

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cieľom práce bolo vytvorenie štúdie revitalizácie a obnovy kaštieľa a parku vo Veľkých Levároch. Pri návrhu bolo nutné prehodnotiť kultúrno-historické hodnoty kaštieľa, stavebno-technický stav, požiadavky potenciálneho investora a dopyt po funkciách v okolí obce. Zistila som, že umiestnenie mono-funkcie do kaštieľa je takmer nemožné, vzhľadom na jeho rozsiahly pôdorys. Kaštieľ tak vytvára komplex funkcií, ktoré sa navzájom prekrývajú. Výsledkom celého návrhu je komplexné riešenie plnohodnotného využitia kaštieľa s parkom. Park tak bude tvoriť hlavne funkciu oddychovú a rekreačnú. V návrhu som taktiež ponúkla prípadný plán postupov prác na projekte. Kaštieľ a priľahlý park tak môžu znova plniť plnohodnotnú funkciu v spoločnosti.
The aim of this work was to create a study of revitalization and restoration of the manor house and park in Veľké Leváre. During the creation of the design it was necessary to re-evaluate the cultural-historical values of the manor house, the construc- tional-technical condition, the requirements of the potential investor and the demand for functions in the village’s proximity. I have realized that placement of a mono-function in a mansion is almost impossible, considering its extensive ground plan. The manor house, thus, creates a complex of functions that overlap each other. The result of the entire design is a com- prehensive solution of the full use of the manor house with the park. Hence, the park will have a relaxing and recreational function. In the proposal, I have also offered a possible plan of stages of project’s works. The manor house and the adjacent park can, thus, fulfill the full function in the society again.
Description
Citation
BAČIKOVÁ, L. Revitalizace zámku Veľké Leváre [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. arch. Zdeněk Pospíšil (člen) Ing. arch. Martin Šikula (člen)
Date of acceptance
2019-05-27
Defence
Studentka představila svou diplomovou práci včetně úvodu do problematiky a analýz, následně byly přečteny posudky vedoucího práce a jejího oponenta včetně otázek. Studentka komentovala otázky vedoucího i oponenta a objasnila své řešení. Následovaly otázky členů komise a diskuze nad DP. doc. Králová: Motiv vstupu do zámku a jeho adaptace, dodatečné dělení a úpravy místností, úprava okolí objektu. arch. Šikula: Architektura a umístění objektu restaurace, působení prostoru, technické problémy prosklené části. prof. Chybík: Nedostatky řešení založení objektu. arch. Mikšík: Komunikace s NPÚ, ochrana objektu. arch. Pospíšil: Možnosti novotvaru u zámku, materiálové řešení. Studentka s jistými nedostatky zodpověděla dotazy. Předsedkyně komise shledala, že není dalších podnětů k doplnění. Studentka na vyzvání opustila místnost.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO