Změny spektra zářivého toku světelných zdrojů v závislosti na napětí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se skládá ze dvou částí. V první části popisuje základní veličiny světelné techniky, základní principy přeměn elektrické energie na světelnou energii, zákony popisující teplotní záření a věnuje se charakteristice teplotních a výbojových světelných zdrojů, které jsou používány k všeobecnému osvětlování. Nakonec je v této části diplomové práce uvedena teoretická analýza vlivu napětí na parametry světelného toku světelných zdrojů. V druhé části se diplomová práce zabývá návrhem a sestavením měřicího pracoviště pro měření spektrálního vyzařování světelných zdrojů v závislosti na napájecím napětí a na závěr je provedeno vyhodnocení změn spektrálního vyzařování a dalších světelných parametrů při změnách napájecího napětí světelných zdrojů.
The master’s thesis consists of two parts. The first part describes base quantities of lighting engineering, basics of the electrical energy transformation to the light energy, laws of the thermal radiation and characteristics of incandescence and discharge light sources used for general illumination. This part concludes with a theoretical analysis of influence of power supply on the parameters of light source’s luminous flux. The second part of the thesis deals with the draft and configuration of a workplace for measuring spectral radiation of light sources depending on power supply. The last part of the thesis is created by the evaluation of spectral radiation and other light parameters changes according to the light source’s power supply changes.
Description
Citation
NOVOTNÝ, T. Změny spektra zářivého toku světelných zdrojů v závislosti na napětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen) Ing. Alexej Nováček (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO