REVITALIZACE BÝVALÉHO PRŮMYSLOVÉHO ÚZEMÍ V PRAZE, VYSOČANECH

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Témou diplomovej práce je návrh na revitalizáciu bývalého priemyselného územia v Prahe, Vysočanoch. Štvrť, ktorá sa v minulosti nachádzala na okraji Prahy v blízkosti železnice je v súčasnosti z veľkej časti bez využitia alebo s využitím, ktoré neslúži k prospechu mestskej časti a jej užívateľov. V návrhu išlo hlavne o vytvorenie aktívneho prostredia, ktoré by zodpovedalo modernému chodu mesta a slúžilo potrebám jeho obyvateľov. Urbanisticko-architektonická štúdia rešpektuje súčasné tendencie lokality a prebiehajúce developerské projekty, ktoré výrazne ovplyvnia vzhľad a fungovanie mestskej štvrte Vysočan. Tým chýba predovšetkým ako mestskosť, keďže ide do značnej mieri o priemyselnú štvrť, tak aj samotné centrum, ktoré by zodpovedalo významnej mestskej časti. Dôležitou súčasťou celého konceptu bola intervencia riešeného územia s novým mestským bulvárom Kolbenova. Cieľom práce bol návrh, ktorý by vychádzal z potrieb Prahy ako metropolitného mesta, preto návrh rešpektuje v súčasnosti prejednávaný Metropolitný plán, ktorý umožňuje v danej lokalite výškovú zástavbu. Štúdia usiluje o vytvorenie dostatočnej kapacity bývania a príležitostí, ktoré predstavujú potenciál pre celú mestskú časť a dokážu odpovedať na dopyt obyvateľstva po kvalitnom živote v meste podľa súčasných štandardov zodpovedajúcim hlavnému mestu Praha.
The topic of the diploma’s thesis is a proposal of revitalization of the former industrial area in Prague, Vysočany. The neighborhood that was in the past in the suburbs of Prague near the railway is now barely used or not used for the benefit of the city district and its users. The proposal is based on creating an active environment that would correspond to the modern running of the city and serve the needs of its inhabitants. The urban-architectural study respects the current trends of the locality and ongoing development projects, which will significantly influence the appearance and functioning of Vysočany district. In particular, the given locality is characterized by the lack of urban life, as it is mainly the industrial district, as well as the center itself, which would correspond to a major urban district. An important part of the whole concept was the intervention of the area with the new city boulevard Kolbenova. The aim of the thesis is a proposal that would be based on the needs of Prague as a metropolitan city, therefore the proposal respects the currently discussed Metropolitan Plan, which allows high-rise development in the given locality. The study seeks to create sufficient housing capacity and opportunities that represent the potential for the entire city district and can respond to the demand of the population for quality living in the city according to current standards relating to the capital city of Prague.
Description
Citation
ČERNEYOVÁ, N. REVITALIZACE BÝVALÉHO PRŮMYSLOVÉHO ÚZEMÍ V PRAZE, VYSOČANECH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. arch. Zdeněk Pospíšil (člen) Ing. arch. Martin Šikula (člen)
Date of acceptance
2019-05-28
Defence
Studentka, v návaznosti na představení problematiky a analytickou část, odprezentovala svou diplomovou práci, následně byly přečteny posudky vedoucího práce a jejího oponenta včetně otázek. Studentka reagovala a popsala svůj návrh. Následovaly otázky členů komise a diskuze nad DP. doc. Králová: občanská vybavenost v areálu, doc. Meixner: majetkové vztahy v areálu, energetický režim, bezbariérovost, arch. Mikšík: návrh parkovacích ploch, zeleně, zásobování, odpady arch. Šikula: urbanistický koncept, architektonický výraz objektů, detail fasády. Studentka reagovala pohotově, nebyly shledány kolize. Předsedkyně komise shledala, že není dalších podnětů k doplnění. Studentka na vyzvání opustila místnost.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO