REVITALIZACE BÝVALÉ TOVÁRNY ČKD V PRAZE , VYSOČANECH

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Praha a další města v České republice v současné době bojují s bytovou krizí, která způsobuje růst cen bydlení. Pro mnohé se stává bydlení nedosažitelným cílem. Nižší cenu nabízí projekty na předměstí, které však zvyšují nároky na dopravu a nejedná se dlouhodobě o udržitelnou variantu. Město se snaží podporovat proměny ploch na území města – bývalých továren nebo opuštěných areálů – neboli brownfieldů. Městská čtvrť Vysočany prochází v poslední době velkými změnami. Bývalé průmyslové provozy jsou odstraňovány a nahrazovány rezidenční nebo administrativní výstavbou. Všem projektům však chybí jednotící charakter. Projekt navrhuje výstavbu na místě bývalých továren ČKD, které nyní již neslouží svému původnímu účelu. Celkem tři nové městské bloky při ulici Kolbenova navazují na okolní zástavbu (v místech, kde je to možné) a snaží se nastavit standard pro další výstavbu. Zároveň podporují snahu města vytvořit z Kolbenovy ulice živý bulvár. Projekt je navržen jako polyfunkční blok tak, aby území zůstalo živé po celý den. Návrh zahrnuje administrativní budovy, obytné bloky a veřejné prostranství.
Prague and other cities in the Czech republic are currently struggling with a housing crisis, which causes raising of prices of houses and apartments. For many people it is an unapproachable goal to own a place. Suburb living projects are a slightly cheaper option, although they increase transportation demands and it is not a sustainable option in general. The city government is trying to support transformations of industrial areas - former factories or abandoned buildings – called brownfields. Vysočany district has changed a lot recently. Former industrial areas are demolished and replaced by new residential or administrative buildings. All the development projects have one thing in common – the absence of something that connects them into urban structure. The aim of this project is to desing a new construction instead of former CKD factories, which are not used anymore. Three new urban blocks nearby Kolbenova street are trying to respect other buildings around (if possible) and create a standard for future development. Also, they support the effort of the city council to create a lively boulevard on Kolbenova street. The project is designed as a polyfunctional unit to remain active during the whole day. The concept comprises urban residental blocks, administrative buildings and public spaces.
Description
Citation
FORMÁNEK, J. REVITALIZACE BÝVALÉ TOVÁRNY ČKD V PRAZE , VYSOČANECH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. arch. Zdeněk Pospíšil (člen) Ing. arch. Martin Šikula (člen)
Date of acceptance
2019-05-28
Defence
Student, v návaznosti na představení problematiky a analytickou část, odprezentoval svou diplomovou práci, následně byly přečteny posudky vedoucího práce a jejího oponenta včetně otázek. Student reagoval a doplnil požadované informace o areálu. Následovaly otázky členů komise a diskuze nad DP. doc. Králová: Bezbariérovost, rampy, technické zázemí, doc. Meixner: zázemí objektů, úložné prostory, pohyb cyklistů, arch. Mikšík: typologické nedostatky, arch. Pospíšil: provozní vazby, trasy, arch. Šikula: detaily urbanistického konceptu, nosný systém, nedostatky typologie, konstrukce, materiálové řešení. Student odpovídal na podněty komise, nalezena byla řada nedostatků. Předsedkyně shledala, že komise nemá dalších podnětů, student na vyzvání opustil místnost.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO