Potravinářské a kosmetické využití technického konopí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá využitím konopí v kosmetice a potravinářství. V teoretické části je konopí charakterizováno z hlediska obsahu aktivních látek. V experimentální části se práce zaměřuje na charakterizaci odrůd konopí Carmagnola a Ferimon z hlediska obsahu aktivních látek (polyfenoly, kanabinoidy, mastné kyseliny a vitamín E). Dále na přípravu kosmetických přípravků s obsahem konopných extraktů na boj proti akné. U přípravků a extraktů byl testován antimikrobiální účinek proti bakteriím Propionibacterium acnes, Micrococcus luteus, Escherichia coli a kvasince Candida glabrata. U konopného semínka byl zjišťován obsah mastných kyselin a vitamínu E v oleji. Z výsledků práce vyplývá, že největší množství aktivních látek obsahují extrakty ze sušeného květu, které mají i největší antimikrobiální účinek proti všem typům bakterií, nepůsobily však na kvasinku. Kosmetické přípravky nejevily téměř žádný inhibiční efekt v důsledku nízké koncentrace účinných látek. Konopné semínko obsahovalo velké množství PUFA a esenciálních mastných kyselin. Vitamín E byl potvrzen ve všech olejích získaných ze semínek.
The thesis occupies with the use of hemp in cosmetics and in food processing. In the theoretical part hemp was characterized by the content of active substances. In the experimental part the thesis is concerned with characterization of two different hemp varieties Carmagnola and Ferimon in terms of presence of active substances. The next part focuses on preparation of cosmetic with hemp content. In cosmetic preparations and in the extracts the inhibitory effect against Propionibacterium acnes, Micrococcus luteus, Escherichia coli and Candida glabrata was tested. The content of fatty acids and vitamin E was determined in hemp seed. The results show that dried hemp flower extract contains the largest amount of active substances and has the greatest inhibitory effect against all tested bacteria except Candida there was no effect. Cosmetic preparations did not show almost any inhibitory effect because of low concentration of active substances. The hemp seed contained high amount of PUFA and essential fatty acids. Vitamin E was found out in all of three hemp oils.
Description
Citation
PUŠKÁROVÁ, R. Potravinářské a kosmetické využití technického konopí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-31
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Předpokládáte, že fenolické látky by měli nižší antimikrobiální účinek bez přítomnosti kanabinoidů? Bylo v práci provedeno i stanovení THC?doc. Diviš: Uvádíte velmi přesnou hodnotu jodového čísla, můžete uvést, jak jste jí dosáhla?dr. Mikulíková: Byla využívána pouze sušená bylina, neuvažovala jste i o využití konopného oleje?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO