Nutriční přínos cvrččí mouky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Jedlý hmyz je už niekoľko desaťročí súčasťou jedálničku obyvateľstva mnohých krajín na celej zemi. Vo vyspelých krajinách Európy sa stáva čoraz viac populárnym najmä vďaka obsahu nutrične významných látok. Teoretická časť práce sa zaoberá charakterizáciou jedlého hmyzu z hľadiska nutričného prínosu, približuje dôvody a spôsob chovu jedlého hmyzu. Pre analýzu nutrične aktívnych látok bola použitá múka zo svrčka domového (Acheta domesticus), ktorý patrí medzi zástupcov hmyzu legalizovaných od 1.1. 2018 na trhu EÚ. Z významne nutričných látok boli analyzované bielkoviny, lipidy, mastné kyseliny, vláknina a vybrané minerálne látky. Pre stanovenie velkosti proteínových fragmentov bola prevedená optimalizácia vertikálnej elektroforézy SDS-PAGE. V druhej polovici experimentálnej časti bol pomocou senzorickej analýzy skúmaný vplyv prídavku svrčej múky na senzorické vlastnosti proteínových tyčiniek. V experimentálnej časti bolo zistené, že svrčia múka obsahuje vo významných množstvách bielkoviny, lipidy a mastné kyseliny. Rovnako sa v nej nachádzajú dôležité minerálne látky pre ľudské zdravie ako je horčík, draslík, železo či zinok. Senzorické vlastnosti proteínových tyčiniek pre spotrebiteľov však neboli príliš atraktívne.
Edible insects have been part of the diet of many countries across the world for several decades. It is becoming increasingly popular in the europian developed countries, mainly because of the content of nutritionally important substances. The theoretical part of the thesis deals with the characterization of edible insects in terms of nutritional benefits, explains the reasons and method of breeding edible insects. For the analysis of nutritionally active substances, flour of house cricket (Acheta domesticus) was used. A. domesticus belongs to the representatives of insects legalized from 1.1. 2018 on the EU market. Of the significantly nutritional substances, proteins, lipids, fatty acids, fiber and selected minerals were analyzed. In this study, optimalization of vertical electrophoresis SDS-PAGE was performed to determine protein fragment sizes. In the second part the influence of acricket flour addition protein bars was investigated by sensory analysis. In the experimental part that was found that cricket flour contains protein, lipids and fatty acids in significant amounts. It also contains important minerals for human health such as magnesium, potassium, iron or zinc. However, the sensory properties of protein bars for consumers were not very attractive.
Description
Citation
ŠŤASTNÁ, M. Nutriční přínos cvrččí mouky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-30
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Jak si vysvětlujete výsledky z elektroforéz, u kterých nedocházelo k rozdělení proteinových frakcí?doc. Diviš: V práci uvádíte, že se ve složení cvrččí mouky lišíte ve srovnání s literaturou, výsledky kromě drobných výjimek však vypadají podobně.doc. Vítová: Měla jste k dispozici pouze jeden vzorek mouky, kolik vzorků bylo testováno v senzorické analýze?dr. Mikulíková: Byl před zpracováním cvrček vyhladovělý? Odkud byl testovaný vzorek mouky pořízen, kde byli cvrčci chováni? Čím byly testované tyčinky z cvrččí mouky ochuceny?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO