Probiotika pro dětskou výživu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá studiem probiotických bakterií, a to se zaměřením na dětskou výživu. Navrhuje probiotický doplněk stravy s optimalizovanou probiotickou směsí složenou z kmenu z rodu Lactobacillus a především z rodu Bifidobacterium, která by byla nejvhodnější pro dětské spotřebitele. Teoretická část práce se zaměřuje na charakterizaci probiotických bakterií, složení dětského traktu a na screeningu probiotických a želatinových doplňků stravy již uvedených na trhu. V experimentální části práce pak byly probiotické bakterie podrobeny modelovému trávení, kdy na základě výsledků byly vytvořeny vhodné směsi z kmenů, které měly nejnižší snížení viability po trávení. Jako nejvhodnější směs byla zvolena směs o složení Bifidobacterium breve CCM 7825T, Bifidobacterium longum CCM 4990 a Lactobacillus casei CCM 4798. Následná optimalizovaná metoda PCR v reálném čase navíc prokázala přítomnost všech kmenů přidaných do směsi i po modelovém trávení. Na závěr byl ze zjištěných údajů navržen probiotický doplněk stravy ve formě alginát-agarového medvídku pro děti od tří let, který byl podroben senzorické analýze. Navržený probiotický přípravek byl navíc obohacen o další výživové složky, produkt tak obsahuje aktivní látky obsažené v Chlorelle a Spirulině a vyšší obsah omega 3 a 6 mastných kyselin z konopného oleje.
This Diploma thesis deals with probiotic bacterias for children nutrition. It proposes a probiotic food supplement with a probiotic blend composed of a strain of the genus Lactobacillus and of the genus Bifidobacterium, which would be most suitable for infant consumers. The theoretical part is focused on probiotics, constitution of the children´s ganstrointestinal tract and screening of probiotic and gelatine supplements which are already sold on the market. In the experimental part, probiotic bacteria were subjected to model digestion, whereby mixtures of strains having the lowest reduction in viability after digestion were blend based on the results. The blend of Bifidobacterium breve CCM 7825T, Bifidobacterium longum CCM 4990 and Lactobacillus casei CCM 4798 was chosen as the most suitable blend of the lowest viability reduction. PCR in real time was demonstrated the presence of all strains added to the blend after model digestion. Finally, from the data was suggested a more comprehensive probiotic food supplement in the form of an alginate-agar gummy-bear for children over three years of age. The probiotic food supplement was subjected to sensory analysis too. The proposed probiotic food supplement also contained Chlorella and Spirulina active compounds and higher content of omega 3 and 6 fatty acids in hemp oil.
Description
Citation
POKORNÁ, M. Probiotika pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-30
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Můžete popsat, jak bude probíhat uvolňování enkapsulovaných probiotických buněk a jakým způsobem budou buňky osidlovat střevní epitel?doc. Obruča: Uvedla jste, že rod Lactobacillus není vhodný pro děti, můžete uvést důvody toto tvrzení a blíže ho vysvětlit?doc. Diviš: Můžete uvést, kolik stojí příprava jednoho probiotického medvídku? Jaký je postup jeho přípravy?dr. Mikulíková: Je možné celou denní dávku probiotických medvídků sníst najednou, nebo je nutné dávku rozdělit do celého dne?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO