Optická mikromanipulace a Ramanova spektroskopie buněk v mikrofluidních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá optimalizací procesu měření a analýzou změn indukovaných antibiotiky v buňkách bakterií E.coli prostřednictvím Ramanovy mikrospektroskopie kombinované s optickou mikromanipulací (tzv. Ramanova pinzeta) v mikrofluidních systémech. Ramanova spektroskopie umožňuje nedestruktivní a rychlou analýzu chemických vazeb ve vzorku laserovým svazkem. Optická mikromanipulace dovoluje pomocí zaostřeného laserového paprsku bezkontaktně a neinvazivně manipulovat objekty o rozměrech řádově 10^-5–10^-8 m, například bakteriemi. Mikrofluidní systém složený z kanálků a komůrek v průhledném polymeru slouží k izolaci, pozorování a kultivaci bakterií v definovaném prostředí. Kombinace těchto metod poskytuje efektivní nástroj k pozorování, manipulaci a analýze mikroorganismů. Bakterie E. coli je mikroorganismus příležitostně patogenní pro člověka a rychlejší detekce její odezvy na antibiotika by usnadnila včasnou léčbu vhodnými přípravky. V popsaných experimentech byla měřena spektra čistých bakteriálních kultur a buněk ovlivněných antibiotiky s použitím optické pinzety i konvenční Ramanovou spektroskopií. Získaná spektra a jejich charakteristické znaky byla porovnána s literaturou a bylo ověřeno, jak široce lze tuto metodu aplikovat a zda je měření spolehlivé a opakovatelné.
This diploma thesis deals with optimization of analysis process and measuring antibiotics induced changes in E. coli cells via Raman spectroscopy, LTRS and microfluidic systems. Optical micromanipulation by a laser beam allows noncontact and noninvasive manipulation of objects on scale 10^-5–10^-8 m, for example bacterial cells. Microfluidic device consists of microchannels and microchambers in transparent polymer and it is used for isolation, observation and cultivation of bacterial cells. Combination of these methods gives an effective tool for observation, manipulation and analysis of microorganisms. E. coli is a microorganism potentially pathogenic for humans and faster detection of its sensitivity to antibiotic treatment would make the whole process of diagnostics and treatment easier. We performed laser tweezer-Raman spectroscopy and conventional Raman spectroscopy of bacterial cells and cells under antibiotic stress and collected Raman spectra and characteristic areas were compared with literature to establish the reliability and usefulness of this method.
Description
Citation
KLEMENTOVÁ, T. Optická mikromanipulace a Ramanova spektroskopie buněk v mikrofluidních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-03
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Čeppan: Jaká byla reprodukovatelnost spekter?Lehocký: Jak v praxi probíhá primární ošetření akutních infekcí? Jakým způsobem byl proveden výběr testovaných antibiotik?Kozáková: Jak dlouho trvá kultivace bakterií s antibiotiky před vlastním vyhodnocením?Veselý: Jaký je princip povrchové úpravy skla? Jak se měřila optická hustota buněk? Při jaké vlnové délce se spektra měřila?Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků. Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO