Valorizace odpadního živočišného tuku pomocí karotenogenních kvasinek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá valorizací odpadního živočišného tuku pomocí karotenogenních kvasinek a konverze na biomasu obohacenou o cenné a hodnotné látky. Tyto mikroorganismy mají schopnost utilizovat různé odpadní substráty a převést je na zajímavé produkty jako jsou karotenoidy, lipidy, ergosterol a ubichinon. V práci byly použity čtyři kmeny kvasinek (Rhodotorula glutinis, Cystofilobasidium macerans, Rhodotorula mucilaginosa, Sporidiobolus pararoseus). Teoretická část je zaměřena na charakterizaci kvasinek, enzymů a lipáz, produkované metabolity, kultivaci kvasinek a popis analytických metod. V experimentální části byly provedeny kultivace při čtyřech C/N poměrech na médiích s různým zdrojem uhlíku, kterým byla glukóza, glycerol, tuk, tuk s přídavkem emulgátoru, enzymaticky hydrolyzovaný tuk a tuk s přídavkem enzymu. U všech vzorků byla gravimetricky stanovena biomasa. Karotenoidy, ergosterol a ubichinon byly analyzovány na sestavě HPLC/PDA. Obsah intracelulárních lipidů byl stanoven pomocí GC/FID. Produkce těchto látek byla u všech kmenu rozdílná v závislosti na zdroji uhlíku a C/N poměru. K produkci biomasy a karotenoidů je nejvhodnější kvasinka Rhodotorula glutinis. Ergosterol a ubichinon byly nejvíce produkovány kvasinkou Cystofilobasidium macerans. Největší obsah lipidů v biomase měla kvasinka Sporidiobolus pararoseus. Tato diplomová práce byla zpracována v rámci mezinárodního projektu „LipoFungi“.
This diploma thesis deals with valorization of waste animal fat using carotenogenic yeast and conversion to biomass enriched with valuable substances. These microorganisms have the ability to utilize various waste substrates and convert them into interesting products such as carotenoids, lipids, ergosterol and ubiquinone. Four strains of yeast (Rhodotorula glutinis, Cystofilobasidium macerans, Rhodotorula mucilaginosa, Sporidiobolus pararoseus) were used. The theoretical part is focused on characterization of yeasts, enzymes and lipases, produced metabolites, yeast and description of analytical methods. In the experimental part, cultures were performed at four C/N ratios on media with different carbon sources, which were glucose, glycerol, fat, fat with added emulsifier, enzymatically hydrolyzed fat and fat with enzyme addition. Biomass was determined gravimetrically for all samples. Carotenoids, ergosterol and ubiquinone were analyzed on an HPLC/PDA equipment. The intracellular lipid content was determined by GC/FID. The production of these substances was different in individual strains depending on the carbon source and the C/N ratio. Rhodotorula glutinis is the most suitable for producing biomass and carotenoids. The highest amounts of ergosterol and ubiquinone were produced by Cystofilobasidium macerans. Sporidiobolus pararoseus had the largest lipid content in biomass. This diploma thesis was elaborated within the international project "LipoFungi".
Description
Citation
CHRÁSTOVÁ, N. Valorizace odpadního živočišného tuku pomocí karotenogenních kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-30
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskusedoc. Obruča: Jak těžká byla manipulace s odpadním tukem? Jaká byla jeho rozpustnost? Co ve vašem případě znamená velkoobjemová fermentace?doc. Diviš: U výsledku z kultivace ve fermentoru, při kultivaci na médiu s 10% hydrolyzovaného tuky, byl zaznamenán rychlý pokles a následně nárůst koncentrace kyslíku. Můžete tento jev vysvětlit? doc. Vítová: Jakým způsobem a v jaké formě byl používaný odpadní tuk dodán?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO