Ověření metody stanovení alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách a jejich vlivem na senzorickou kvalitu. V teoretické části je popsána technologie jejich výroby od surovin až po konečný výrobek. Dále jsou charakterizovány aromaticky aktivní látky včetně těch potenciálně alergenních a stručně je popsána metoda jejich stanovení pomocí mikroextrakce pevnou fází a plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Na závěr jsou stručně popsány použité senzorické metody. V rámci experimentální části byla provedena optimalizace vybraných parametrů HS-SPME-GC-MS metody, identifikace těkavých látek ve vzorcích kandytových cukrovinek, identifikace a kvantifikace 24 potenciálních vonných alergenů a následně senzorická analýza těchto vzorků. Jako modelové vzorky byly použity dropsy, zakoupené v běžné tržní síti. Mezi vzorky byly nalezeny rozdíly v počtu a druhu těkavých sloučenin. Celkem bylo ve vzorcích identifikováno 393 těkavých sloučenin, včetně 19 alergenních.
This thesis deals with the assessment of aroma active compounds in non-chocolate confectionery and their influence on sensory quality. In the theoretical part the production technology of non-chocolate confectionery from raw materials to final product is described. Furthermore, aroma active substances, including those potentially allergenic, are characterized, and the method for their determination by solid phase microextraction and gas chromatography with mass spectrometry is briefly described. Sensory analysis and sensory evalutation methods are briefly desribed. Within expermental part of the work selected parametres of the HS-SPME-GC-MS method were optimized, aroma compounds in samples of hard candies were identified, and 24 potentially allergenic aroma substances were identified and quantified. Finally, a sensory analysis of these samples was performed. Differences in the number and type of volatile compounds were found between the samples. Overall 393 compounds were indetified including 19 allergens.
Description
Citation
MAŇÁKOVÁ, A. Ověření metody stanovení alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Existují studie srovnávající vliv alergenní látky na organismus při různé expozici? Byly u stanovených alergenů pozorovány potravinové alergie? Jsou stanovené látky pro příjemce nebezpečné?doc. Diviš: Můžete komentovat vliv profilu analyzovaných složek na senzorickém hodnocení výrobků?doc. Brázda: Můžete uvést, z čeho se testované bonbony vyrábí?dr. Mikulíková: Jsou stanovené alergenní látky legislativně ošetřeny i pro potraviny, nebo pouze pro kosmetické aplikace? Dodávají se do vámi testovaných výrobků i syntetická aromata?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO