Tištěný UV senzor na bázi fotoelektrochemického článku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá konstrukcí fotoelektrochemického článku, sloužícího k detekci ultrafialového záření prostřednictvím generovaného fotoproudu v závislosti na intenzitě dopadajícího záření. Zhotovení článku je založeno na uhlíkovém elektrodovém systému se senzorickou vrstvou oxidu titaničitého a na UV-tvrditelném elektrolytu. Pro depozici jednotlivých vrstev byly využity tiskové techniky jako sítotisk, inkoustový tisk a tamponový tisk. Uhlíkové elektrody se senzorickou vrstvou byly studovány prostřednictvím profilometrické analýzy, optické mikroskopie a čtyřbodové sondy. Viskozita kapalné formulace nevytvrzeného elektrolytu byla charakterizována reometrickým měřením. Fotoelektrochemické vlastnosti připraveného článku pro využitelnost jako UV senzoru byly zkoumány cyklickou voltametrií a chronoampérometrií.
This thesis deals with the construction of a photoelectrochemical cell, which is used for detection of ultraviolet radiation by means of generated photocurrent in dependence on the intensity of incident radiation. The cell construction is based on a carbon electrode system with a titanium dioxide sensory layer and a UV curable electrolyte. Printing techniques such as screen printing, inkjet printing and pad printing were used to deposit individual layers. Carbon electrodes with sensory layer were studied through profilometric analysis, optical microscopy, and four-point probes. The viscosity of the liquid formulation of uncured electrolyte was characterized by rheometric measurement. Photoelectrochemical properties of the prepared cell for use as a UV sensor were investigated by cyclic voltammetry and chronoamperometry.
Description
Citation
VIČAROVÁ, M. Tištěný UV senzor na bázi fotoelektrochemického článku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-03
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Čeppan: Kde mají být senzory využitelné? Jaký zdroj UV záření byl v práci použit? Jakým způsobem se mineralizuje TiO2 pomocí UV záření?Pekař: Je důležitá velikost částic TiO2 v rozsahu nanočástic? Je správný název izopropan? Kozáková: Proč vykazují textilní substráty horší vodivostní vlastnosti?Veselý: Jak se spočítala citlivost senzoru? Jaký je rozsah UVB záření? Jaký je band gap oxidu titaničitého? Proč není možné tisknout gelový elektrolyt sítotiskem?Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO