Stanovení pravosti a falšování medu iontově výměnnou chromatografií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cieľom tejto diplomovej práce je stanoviť kvalitu a zloženie medu, taktiež stanoviť jeho botanický pôvod na základe profilu sacharidov v mede. Med je prírodný produkt vysokej kvality a vďaka značnej spotrebe a nemalej trhovej hodnote je tiež terčom na falšovanie. S cieľom identifikovať podvody a cudzorodé látky, pochádzajúce z cukrových sirupov, boli analyzované oligosacharidy a polysacharidy na báze maltodextrínov. Teoretická časť popisuje chemické zloženie medu a hlavné princípy aplikovanej inštrumentálnej techniky. Poskytuje literárny prehľad existujúcich analytických metód na stanovenie sacharidov prítomných v mede a na odhalenie jeho falšovania. Boli definované hlavné body falšovania a autenticity, vrátane legislatívnych aspektov a opisu bežných druhov falšovania. Experimentálna časť obsahuje postupy, ktoré vedú k vývoju a optimalizácii chromatografických podmienok a parametrov elektrochemického detektora na stanovenie sacharidov a maltodextrínov (oligosacharidov a polysacharidov) vo vzorkách medu. Použitá analytická technika bola vysoko účinná aniónovo-výmenná chromatografia (HPAEC) spojená s pulzným amperometrickým detektorom (PAD). Vyvinutá a optimalizovaná chromatografická metóda bola taktiež validovaná z hľadiska linearity, dynamického rozsahu, analytických limitov, presnosti a správnosti. Na záver bola táto vypracovaná metóda úspešne zhodnotená analýzou autentických a falšovaných vzoriek medu rôzneho botanického pôvodu pochádzajúcich z členských štátov EÚ.
The purpose of this thesis is to determine the quality and composition of honey for the investigation of its botanical origin by analyzing a broad carbohydrate profile in honey. Honey is a natural product of high quality and due to its high consumption and market value it is also prone to adulteration. In order to facilitate the identification of fraud in honey and identify adulterants originating from sugar syrups, oligosaccharides and polysaccharides based on maltodextrins were analyzed. The theoretical part describes the chemical composition of honey and the main principles of the applied instrumental technique. It provides a literature overview of existing analytical methods for the determination of carbohydrates present in honey as well as for the detection of adulteration. The main characteristics of adulteration and authenticity are defined, including the legislative aspects and description of common type of adulterants. The experimental part includes the different steps followed in order to develop and optimize the chromatographic conditions and parameters of the electrochemical detector for the determination of carbohydrates and maltodextrins (oligosaccharides and polysaccharides) in honey samples. The analytical technique applied was high-performance anion-exchange chromatography (HPAEC) coupled with pulsed amperometric detection (PAD). The analytical methods were validated in terms of linearity, dynamic range, analytical limits, precision and trueness. The applicability of the analytical methods was successfully evaluated by the analysis of authentic and adulterated honey samples of different botanical origin collected by EU Member-States.
Description
Citation
ŽDINIAKOVÁ, T. Stanovení pravosti a falšování medu iontově výměnnou chromatografií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-31
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Můžete vysvětlit princip stanovení u autenticity sledovaných medů, lze metoda využít jako více faktorovou analýzu? Na jaké úrovní jste schopni rozlišit jednotlivé druhy medu? Můžete vysvětlit co je to manuka?doc. Diviš: Které sacharidy byly využity jako markery u sledování autenticity medů? Lze vámi využívanou metodou sledování autenticity nahradit klasickou izotopovou analýzou, můžete metody porovnat? doc. Brázda: Sledovala jste ve své práci u medů i jejich geografickou autenticitu?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO