Vybrané alkoholové extrakty bezu černého pro využití v kosmetologii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zaměřuje na přípravu vybraných alkoholových extraktů bezu černého a jejich využití v kosmetologii. V teoretické části jsou popsány botanické vlastnosti rostliny bezu černého (Sambucus nigra). Jsou zde představeny a charakterizovány jak bioaktivní látky, tak toxické látky obsažené ve všech vegetativních částech rostliny. Větší pozornost se zaměřuje na látky s antioxidačními vlastnostmi. Teoretická část také obsahuje popis základních analytických metod, které jsou v praktické části použity k charakterizaci látek obsažených v bezových květech. Praktická část se zaměřuje na optimalizaci přípravy alkoholových extraktů se záměrem připravit extrakt s co největším obsahem polyfenolů s ohledem na ekonomiku a provozní náklady na výrobu. Jsou zkoumány faktory jako výběr vhodného rozpouštědla, poměr rozpouštědla ku rostlinnému materiálu, teplota rozpouštědla a doba extrakce. Na základě celkové koncentrace polyfenolů měřených spektrofotometricky Folin-Ciocalteuovou metodou je vyhodnoceno nejvhodnější rozpouštědlo 60% ethanol, poměr rostlinného materiálu ku rozpouštědlu 1:8, laboratorní teplota rozpouštědla a doba extrakce 24 hodin. Za těchto podmínek je připraven ethanolový extrakt, který je dále analyzován a jsou stanoveny jeho vybrané vlastnosti, jako pH, index lomu a hustota. Pomocí HPLC s DAD detektorem jsou identifikovány látky rutin, kyselina chlorogenová, kávová a ferulová. Hodnota pH bezového extraktu je 5,743 ± 0,006, index lomu 1,365 ± 0,02 při teplotě 22,7 °C a hustota 0,9288 gcm-3. Pomocí kapalinové chromatografie jsou vyhodnoceny koncentrace kyseliny chlorogenové jako 0,104 gl-1, kyseliny kávové jako 0,086 gl-1 a kyseliny ferulové jako 0,060 gl-1. Extrakt je zapracován do kosmetických výrobků, které nacházejí využití v lázeňství. Připravenými výrobky jsou toaletní mýdlo a koupelová sůl.
This thesis focuses on the preparation of selected alcohol extracts of elderberry and their use in cosmetology. In the theoretical part are described the botanical properties of the elderberry (Sambucus nigra). There are introduced and characterized bioactive compounds and toxic compounds contained in all vegetative parts of the plant. Attention is mostly focused on compounds with antioxidant properties. The theoretical part also contains a description of basic analytical methods, which are used in the practical part to characterize compounds contained in elder flowers. The practical part focuses on the optimization of the preparation of alcohol extracts with the aim to prepare the extract with the greatest possible content of polyphenols with respect to economy and production costs. Factors such as selection of the appropriate solvent, solvent to plant material ratio, solvent temperature, and extraction time are examined. Based on the total polyphenol concentration measured spectrophotometrically by the Folin-Ciocalteu method, the most suitable solvent is 60% ethanol, the ratio of plant material to solvent is 1:8, the laboratory temperature of solvent and the extraction time of 24 hours.Under these conditions, an ethanol extract is prepared, analyzed and determined selected properties, such as refractive index and density. Rutin, chlorogenic, caffeic and ferulic acids are identified by HPLC with a DAD detector. The pH value of alcohol extract is 5.743 ± 0.006, the refractive index is 1.365 ± 0.02 at 22.7 ° C and the density is 0.9288 gcm-3. By liquid chromatography the concentration of chlorogenic acids is quantified as 0.104 gl-1, caffeic acid as 0.086 gl-1 and ferulic acid as 0.060 gl-1. The extract is incorporated into cosmetic products, that are used in balneology. Prepared products are toilet soap and bath salt.
Description
Citation
BALONKOVÁ, D. Vybrané alkoholové extrakty bezu černého pro využití v kosmetologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: V práci máte vložen bezpečností list, k čemu se vztahuje a proč jste jej vkládala? Existují bezpečnostní limity u přírodních látek bezu černého? Byla upravována i vůně připravených kosmetických produktů?doc. Obruča: Jak moc byly extrakty glycerolu viskózní?doc. Diviš: Můžete převést 6000 sekund na minuty? Byl extrakt při přípravě míchán? Jak si vysvětlujete náhlý nárůst koncentrace polyfenolů čtvrtý den macerace při extrakci do glycerolu?dr. Mikulíková: Jak si vysvětlujete světlé zbarvení mýdla s bambuckým máslem ve srovnání s ostatními produkty?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO