Moderní metody potlačování šumu v audiosignálu založené na fázi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá moderními metodami potlačování šumu ve zvukovém signálu. Rekonstrukce audiosignálu ze zašuměných dat je realizována především za využití fázové informace signálu a její derivace. K rekonstrukci se také využívá tzv. řídkých reprezentací signálů. V práci je popsán způsob hledání řídkého řešení pomocí proximálního Condatova algoritmu a jeho následné užití pro výpočet zrekonstruovaného signálu. Výpočetní program je implementován v prostředí MATLAB a k výpočtům využívá toolbox LTFAT. Výsledky rekonstrukce jsou hodnoceny objektivní metodou odstupu signálu od šumu (SNR) a stručně také pomocí subjektivního hodnocení.
The thesis deals with modern methods of audio denoising. Reconstruction of the audiosignal is primarly based on utilization of phase information of signals and phase derivatives. Denoising methods also use sparse signal representations. In thesis is described the way of searching sparse coefficients using proximal Condat algorithm and following computation of reconstructed signal using this coefficients. The reconstruction algorithms are implemented in the MATLAB software with toolbox LTFAT included. Results of the reconstruction are compared using objective evaluation method Signal-to-Noise Ratio (SNR) and also by subjective evaluation.
Description
Citation
SKYVA, P. Moderní metody potlačování šumu v audiosignálu založené na fázi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) Doc.Ing.MgA. Ondřej Urban, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mach, Ph.D. (člen) PhDr. Martin Flašar, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. V úloze (5.8) definujete první člen pomocí maticového součinu matice C se stříškou a A, od problému (5.9) pak pomocí Hadamardova součinu (po prvcích). Jaký je rozdíl mezi těmito součiny a který z nich je v tomto případě správný? - Student dostatečně odpověděl na otázku. V diplomové práci používáte DGT s 800 vzorků dlouhým Hannovým oknem, 200 vzorků překryv oken a 800 kmitočtových kanálů. Proč jste vybral právě toto nastavení? Jakdlouhé je toto okno v čase? Jak se algoritmus chová pro delší, popř. kratší okna? - Student dostatečně odpověděl na otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO