Restaurace signálu s omezenou okamžitou hodnotou pro vícekanálový audio signál

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá rekonstrukcí saturovaného vícekanálového audio signálu pomocí metod založených na řídké reprezentaci signálu. V první části práce je popsána teorie clippingu u audio signálů a teorie řídké reprezentace signálů. V této části je obsažena také krátká rešerše současných rekonstrukčních algoritmů. Následně jsou představeny dva rekonstrukční algoritmy, které byly v rámci práce naprogramovány v prostředí Matlab. První z nich je algoritmus SPADE, „state-of-the-art“ pro rekonstrukci monofonních signálů, a druhým je od něj odvozený algoritmus CASCADE, navržený pro vícekanálové signály. Ve třetí části práce jsou oba algoritmy otestovány a porovnány pomocí objektivních ukazatelů SDR a PEAQ a pomocí subjektivního poslechového testu MUSHRA.
This master’s thesis deals with the restoration of clipped multichannel audio signals based on sparse representations. First, a general theory of clipping and theory of sparse representations of audio signals is described. A short overview of existing restoration methods is part of this thesis as well. Subsequently, two declipping algorithms are introduced and are also implemented in the Matlab environment as a part of the thesis. The first one, SPADE, is considered a state- of-the-art method for mono audio signals declipping and the second one, CASCADE, which is derived from SPADE, is designed for the restoration of multichannel signals. In the last part of the thesis, both algorithms are tested and the results are compared using the objective measures SDR and PEAQ, and also using the subjective listening test MUSHRA.
Description
Citation
HÁJEK, V. Restaurace signálu s omezenou okamžitou hodnotou pro vícekanálový audio signál [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) Doc.Ing.MgA. Ondřej Urban, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mach, Ph.D. (člen) PhDr. Martin Flašar, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Vysvětlete, jak může vzniknout omezení signálu v digitální doméně, jak tvdíte nahoře na s.17. Domnívám se totiž , že omezení vzniká vždy jen v analogové části, nebo v A/D převodníku a to také výhradně saturací v analogové části. - Student dostatečně vysvětlil otázku. Domnívám se, že spektrum omezeného signálu na obr. 1.2 je zmateční. U čistě pravoúhlého signálu, který má daleko bohatší spektrum, než znázorněný signál, klesá spektrum podle funkce abs(sin x/x) a 9. harmonická složka se již obvykle ani neuvažuje, protože je menší než 1 % 1. harmonické. Jinak řečeno spektum na obr. 1.2 má klesat daleko rychleji a spektrální čáry pod -100 dB již nemá smysl vůbec znázorňovat, protože zanikají v šumu. V tomto smyslu spektra na obr. 1.2 a 1.3 přepočítejte a předveďte při obhajobě. - Student dostatečně vysvětlil otázku. Proč k testování byly použity jen hudební signály a ani jeden řečový? - Student odpověděl na otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO