Hybridní mikrofonní předzesilovač

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem hybridního mikrofonního předzesilovače s plynulou volbou technologie zesílení, a to mezi aktivní částí využívající elektronkové nebo polovodičové prvky. Před samotným návrhem jsou popsány základní fyzikální vztahy elektroakustiky. Problematika spojování zvukových zařízení, jejich napěťové a šumové poměry a v poslední řadě technické vlastnosti mikrofonů a elektronek. V rámci praktické části je navržena celková struktura hybridního předzesilovače a jsou stanoveny cíle práce. Následuje podrobný návrh dílčích částí předzesilovače. Od vstupních obvodů přes jednotlivé zesilovací stupně polovodičové i elektronkové části po výstup zařízení. Velká část obvodů byla ověřena simulacemi. Na základě výsledků získaných v návrhu signálové části předzesilovače jsou navrženy i napájecí obvody. Poslední část práce se pak věnuje experimentálnímu měření, ověření a vyhodnocení funkčnosti předzesilovače.
The diploma thesis deals with the design of hybrid microphone preamplifier with stepless choice of amplification technology between active part using tube or semiconductor elements. Before the design, the basic physical relations of electroacoustics were described. Problems of connection of audio devices, their voltage and noise conditions. At last technical properties of microphones and tubes were described. In the practical part, the overall structure of the hybrid preamplifier is designed and the goals of the thesis are set. This is followed by a detailed design of the preamplifiers. From input circuits through individual amplifier stages of the semiconductor and tube sections to the output of the device. Much of the circuit was tested by software simulations. Based on the results obtained in the design of the signal part of the preamplifier, the power circuits were designed. Finaly the preamplifier functionality was verified by measurement on the Audio Analyzer.
Description
Citation
VALACH, O. Hybridní mikrofonní předzesilovač [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Audio inženýrství
Comittee
doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Honzík, Ph.D. (člen) MgA. Jan Kavan, Ph.D. (člen) MgA. Pavel Kunčar (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: - Ve změřených charakteristikách polovodičového zesilovače se na nízkých kmitočtech objevuje výrazné periodické zvlnění (obr. 6-1, 6-3, 6-13, 6-15). Čím je způsobeno a jak by ho bylo možné odstranit? - Odpověděl dostatečně. - Jak je v zesilovači řešeno vzájemné propojení zemí všech funkčních bloků (desek) a připojení zemního vodiče (PE)? Opravdu jsou všechny země propojeny dohromady jako ve schématu na straně 110? Nevznikají zemní smyčky, které parametry zesilovače zhoršují? - Odpověděl dostatečně. - Proč jste pro žhavení elektronek použil stejnosměrný stabilizovaný zdroj 6,3V? Nešlo by je napájet přímo střídavým napětím z transformátoru, jak se to dělalo dřív? Bylo by pak nutné zvedat potenciál žhavení, jak popisujete na straně 77? - Odpověděl dostatečně. Otázky komise: Jaké bylo subjektivní hodnocení obou částí zesilovače? - Odpověděl dostatečně. Mikrofonní kapsli je možné přímo připojit k zesilovači? - Odpověděl dostatečně. Z jakého důvodu nepoužíváte SMD součástky? - Odpověděl dostatečně. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO