Laboratorní úlohy pro výuku síťových technologií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cieľom diplomovej práce je vybrať simulačné prostredie pre tvorbu laboratórnych úloh zameraných na výuku sieťových technológií. V teoretickej časti práce sú rozobraté základy sieťovej komunikácie, adresovanie, vrstvové modely a typy prenosu informácií. Popísané sú tiež technológie, na ktoré sú zamerané laboratórne úlohy. Sú to technológie Wi-Fi, Ethernet a smerovací protokol OSPF. V praktickej časti sa nachádza popis simulačných prostredí, z ktorých je jedno zvolené na tvorbu laboratórnych úloh. Konkrétne je to NS-3 simulátor. Pre obidve úlohy sú vypracované laboratórne návody, obsahujúce teoretický úvod, podrobný popis zdrojového kódu, samostatné úlohy, očakávané výstupy a kontrolné otázky zamerané na látku preberanú v laboratórnych úlohách.
The aim of the diploma thesis is to choose network simulator suitable for network technologies laboratory tasks for educational use. Theoretical part of thesis describes basics of network communication, addressing, reference models. Thesis also describes standards Wi Fi, Ethernet and routing protocol OSPF - technologies which are discussed in laboratory tasks. The practical part of diploma thesis describes a few available network simulators suitable for creating two laboratory tasks. Finally, the NS-3 simulator was chosen. Both laboratory tasks include theoretical introduction, detailed description of source code, individual tasks, expected outputs and control questions which senses understanding of discussed technologies.
Description
Citation
KAPUSTA, M. Laboratorní úlohy pro výuku síťových technologií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vojtěch Myška (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. David Grenar (člen) Ing. Marek Sikora (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Dle kódu byl pro bezdrátovou síť v první úloze zvolen standard 802.11a a tento standard se mění až na konci doplňujících úkolů. Proč bych pro vypracování laboratorní úlohy zvolen zrovna tento standard? Pro point-to-point linky v první úloze používáte prefix /26 a ve druhé úloze pak prefix /28. Máte k tomu nějaký důvod? Dle kódu úlohy zabývající se protokolem OSPF jsou v počáteční konfiguraci metriky všech linek nastaveny na stejnou hodnotu. Nastavení rychlosti a zpoždění jednotlivých linek je pro všechny linky také totožné. Na základě čeho tedy simulace v počáteční konfiguraci volí nejvhodnější cestu (v tomto případě byla zvolena trasa přes uzly N1, N3 a N4 oproti trase přes uzly N1, N2, N4)? V čem spočívá přínos této laboratorní úlohy v porovnání s laboratorními úlohami v předmětech CISCO akademie?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO