Softwarově definované rádio pro technologii LoRaWAN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá v teoretické části popisem LPWAN technologií se zaměřením na technologii LoRaWAN. Následně je v práci popsán a rozebrán protokol LoRaWAN. Jsou zde rozebrány především bezpečnostní prvky protokolu LoRaWAN a jsou také porovnány verze LoRaWAN 1.0.2 a 1.1.x. Dále se práce zabývá odposlechem komunikace, jejím zachycením a dešifrováním a to jak na fyzické vrstvě tak na vrstvě MAC protokolu LoRaWAN. V práci je ukázáno jak využít softwarově definované radio k odposlechu komunikace LoRaWAN. Nakonec je v práci ukázka útoku přehráním a zaslání falešné zprávy na server.
This master's thesis deals with the description of LPWAN technologies focused on LoRaWAN technology in the theoretical part. The next part deals with description and analyzing of LoRaWAN protocol. In theoretical part also security elements of the LoRaWAN protocol are discussed and LoRaWAN 1.0.2 and 1.1.x versions are compared. The thesis also deals with LoRaWAN tapping and its decryption, both on the physical layer and the MAC protocol layer LoRaWAN. The thesis shows how to use software-defined radio to listen to LoRaWAN communication. Lastly, a replay attack and fake message over the fake session are performed
Description
Citation
POSPÍŠIL, O. Softwarově definované rádio pro technologii LoRaWAN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Látal, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vojtěch, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO