Návrh laboratorních úloh pro výuku síťových technologií a protokolů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá tvorbou laboratorních úloh v prostředí ns-3. Každá ze tří úloh se skládá z teoretického úvodu a návodu k vytvoření simulace. Tématem první úlohy je směrovací protokol BGP. Druhá úloha je zaměřena na transportní protokoly TCP, UDP, SCTP. V poslední úloze jsou simulovány síťové prvky a základní topologie. Simulován je také protokol ARP a RIPv2.
Diploma thesis deals with creation of laboratory exercises in ns-3 environment. Each one of three exercises consists of theoretical introduction and instructions to carry out the simulation. The first exercise´s topic is routing protocol BGP. The second exercise is focused on transport protocols TCP, UDP, SCTP. In the last exercise, the basic network devices and topologies are simulated. The ARP and RIPv2 protocols are simulated as well.
Description
Citation
COUFAL, T. Návrh laboratorních úloh pro výuku síťových technologií a protokolů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vojtěch Myška (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. David Grenar (člen) Ing. Marek Sikora (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Jaké je v dnešní době praktické využití protokolu SCTP? Popište, co znamenají jednotlivé prvky r, e a t v topologii na obr. 8.9 a proč je takto zapojena? Vysvětlete, proč jsou přepínačům v poslední úloze přiřazeny IP adresy? Je možně v laboratorní úloze použít protokol pro redundaci brány? V čem jsou laboratorní úlohy přínosné pro studenty? Jaká je časová náročnost laboratorních úloh?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO