Kybernetické prostředí pro systémy typu ICS/SCADA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje problematice kybernetického prostředí pro systémy typu ICS/SCADA. První, kratší část je zaměřena na obecné představení ICS/SCADA systémů a~jejich fungování. Je zde rozebrán jejich komunikační model a elementární prvky nezbytné pro fungování celého systému. Tato část je převážně teoretická a slouží jako úvod do problematiky. Je nezbytná pro pochopení druhé, praktické části. V rámci praktické části je jako první vybírán vhodný systém pro realizaci celého projektu. Jsou zde definována kritéria na základě, kterých je realizován samotný systém. Systém je zprovozněn pod \uv{frameworkem} openMUC a testován pomocí simulátorů na základě zadání této práce.
The thesis explores the problematics of cyber environment for the ICS/SCADA systems. First, shorter section is mainly focused on general introduction into the ICS/SCADA systems and their inner workings. Communication model of a general SCADA system and its foundational elements are explained. It is mainly theoretical passage and it serves as an introduction. It is necessary for understanding the second part which is mainly practical. The appropriate system is chosen as a first thing in the practical part of the thesis for the implementation of the whole project. There are defined criteria on which the system itself is implemented. Following that the system itself is implemented under a framework called openMUC and it is tested with help of the simulators according to the objective of the thesis.
Description
Citation
VÁŇA, M. Kybernetické prostředí pro systémy typu ICS/SCADA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Látal, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vojtěch, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO