Aplikace pro geolokační databáze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá možnostmi pro přesnější určení geografické polohy zadané IP adresy pomocí kombinace odhadů údajů získaných z geolokačních databází. V první části dochází k seznámení s problematikou na teoretické úrovni. Jsou popsány možnosti identifikace síťového zařízení, jeho geografické lokalizace a principy funkce geolokačních databází. Po rozebrání teoretické části problematiky je popsán původní stav aplikace pro geolokační databáze. V další části dochází k představení nové aplikace, která původní aplikaci ip2geotools využívá jako knihovnu. Zhotovený program umožňuje pomocí tří implementovaných metod kombinace výsledků (na základě průměru, mediánu a shlukové analýzy algoritmem K-Means) vypočítat odhad fyzické polohy IP adresy. Aplikace je doplněna o konzolové rozhraní a vizualizaci geografických dat na mapě. V poslední části je provedena validace přesnosti výpočetních metod a detailní analýza dat, na základě množiny IP adres se známou geografickou polohou služby RIPE Atlas.
The thesis deals with possibilities for more precise determination of geographical position of given IP address by combination of estimates of data obtained from geolocation databases. The first part introduces the issue on theoretical level. Possibilities of network device identification, its geographical location and principles of geolocation databases are described here. After analyzing the theoretical part of this issue, the current state of application for geolocation databases is described. The next section introduces a new application which uses original software ip2geotools as a library. Using the three implemented methods for combining results (based on average, median, and cluster analysis by K-Means algorithm), the new program allows to estimate the physical location of IP address. The app is complemented with console interface and geographic data visualization on the map. In the last part, the accuracy of computational methods is validated and a detailed statistical analysis of data obtained by performing a calculation over a set of IP addresses with known geographical location of the RIPE Atlas service is performed.
Description
Citation
KLÍMA, O. Aplikace pro geolokační databáze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Ján Mucha, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dejdar (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO