Modelování a simulace PLC komunikace pro chytré měření s využitím Network Simulator-3

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zaobírá problematikou analýzy a modelování komunikace po silnoproudém vedení s využitím NS-3. V úvodní části práce jsou shrnuty základní informace o PLC technologii, distribučních sítích a širokopásmových standardů. Následuje analýza přenosového vedení a modulační metody. Dále je popsán simulátor a možnosti jeho rozšíření. V praktické části je zkoumán vliv průřezu a typu vedení na přenosovou kapacitu a vliv opakovačů na přenosovou rychlost. Bylo implementováno vedení vysokého napětí a scénáře zkoumající přenosovou rychlost trasy či hledání optimální úrovně rušení. Cílem poslední části je nalezení opakovačů na trase a stanovení přenosové kapacity a rychlosti trasy rozsáhlé topologie.
The diploma thesis deals with analysis and modeling of power line communication using NS-3. The introduction part summarizes basic information about PLC technology, distribution grids, and broadband standards. This is followed by the analysis of the transmission line and modulation method. Furthermore, the simulation tool and possibilities of its extension are described. The influence of different cross-section and type of line on channel capacity is examined in the practical part of this paper. The influence of repeaters on bitrate is examined as well. The medium-voltage line was implemented and further scenarios dealing with bitrate or optimal level of noise. The focus of the last part is to find the repeaters on the path and to determine the capacity and bitrate on the path of the large topology.
Description
Citation
PETRŮJ, J. Modelování a simulace PLC komunikace pro chytré měření s využitím Network Simulator-3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Látal, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vojtěch, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO