Implementace problému směrování vozidel pomocí algoritmu mravenčích kolonií a částicových rojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá meta-heuristickými algoritmy a jejich schopností řešit složité optimalizační problémy v polynomiálním čase. V práci jsou popsány různé druhy meta-heuristických algoritmů jako například genetické algoritmy, optimalizace pomocí částicových rojů nebo mravenčích kolonií. Výstupem práce je aplikace implementovaná v jazyce Java, která řeší optimalizaci pomocí mravenčích kolonií na problému směrování vozidel s omezením na kapacity. Dále je implementován algoritmus částicových rojů, který řeší optimalizaci nastavení správných parametrů pro mravenčí kolonie.
This diploma thesis focuses on meta-heuristic algorithms and their ability to solve difficult optimization problems in polynomial time. The thesis describes different kinds of meta-heuristic algorithms such as genetic algorithm, particle swarm optimization or ant colony optimization. The implemented application was written in Java and contains ant colony optimization for capacitated vehicle routing problem and particle swarm optimization which finds the best possible parameters for ant colonies.
Description
Citation
HANEK, P. Implementace problému směrování vozidel pomocí algoritmu mravenčích kolonií a částicových rojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vojtěch Myška (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. David Grenar (člen) Ing. Marek Sikora (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Je možné použít nějaký jiný algoritmus pro optimalizaci konstant a parametrů používaných v algoritmu mravenčích kolonií? Jakým způsobem je algoritmus inicializovaný?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO