Prototypové ověření modifikace evolučního algoritmu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá evolučními algoritmy s vazbou na problém plánování přistávání letounů na letištích. Cílem práce je vytvořit genetický algoritmus na řešení této úlohy, aplikovat zvolené modifikace od vedoucího práce, výsledky statisticky zpracovat a porovnat. Hledání řešení problému probíhá za pomoci různých selekčních metod, které jsou blíže porovnány a vyhodnoceny. Vstupní data pro konkrétní úlohu jsou použity z Operations research knihovny. Výstupem práce je náhled na evoluční přístup k programování a jeho využití.
This thesis is about evolutionary algorithms with a concrete solution for an Aircraft Landing Problem. The goal is to create a genetic algorithm for this task resolution, apply selected modifications and compare all outputs. The program runs with different selection methods which are further reviewed. Input data are taken from Operations research library for this task. The outcome of this thesis gives a closer look to evolutionary programming and it’s problem resolution.
Description
Citation
ŠVESTKA, M. Prototypové ověření modifikace evolučního algoritmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. Leoš Boháč, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: V rámci práce byl navržený algoritmus testován pouze na jednom případě s 10 letadly, výsledný čas byl cca 1,1 sekundy. Uvažujte případy, že letadel bude více (20, 30…) Bude zaručeno, že vámi stanovený maximální počet populací (8000) nalezne i v těchto případech dostačující řešení? Změnil by se čas výpočtu algoritmu? - student na otázku odpověděl. Jaké jsou parametry přistávaných letadel? - student na otázku odpověděl. Řeší Vaše fitness funkce individuální zpoždění letadel? - student na otázku odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO