Laboratorní scénáře objasňující základy komunikačních protokolů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo navrhnout dva komplexní scénáře se zaměřením na různé režimy přenosu v paketových sítích. První scénář se zaměřuje na ARQ (Automatic Repeat Request) protokoly. Součástí laboratorní úlohy je seznámení se s protokoly Stop-and-Wait, Go Back N, Selective Repeat a jejich vzájemné porovnání. Druhý scénář se věnuje typům přenosu v paketových sítích. Laboratorní úloha obsahuje porovnání jednosměrného, vícesměrového, všesměrového a výběrového přenosu. Oba scénáře jsou podpořeny aplikací simulující jednotlivé metody či protokoly a virtuálním prostředím, pomocí kterých jsou rozdíly v daných technologiích demonstrovány.
The goal of this thesis was to design two complex scenarios with focus on different kinds of transmission in packet-switched networks. First scenario is about ARQ (Automatic Repeat Request) protocols. It consists of introduction to Stop-and-Wait, Go Back N and Selective Repeat protocols and their comparison. Second scenario compares unicast, multicast, broadcast and anycast transmission methods. Both scenarios use applications which can simulate particular methods or protocols. These applications along with virtual environments are used for demonstration of characteristics of these methods/protocols.
Description
Citation
POKORNÝ, K. Laboratorní scénáře objasňující základy komunikačních protokolů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Karel Burda, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Machník, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Václav Uher, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. 1. Uveďte, ve kterých protokolech (např. TCP, RADIUS, EAP) se jednotlivé typy ARQ protokolů prakticky používají. 2. Jaký je vztah způsobu oprav chybných rámců v ethernetových spojích vůči protokolům ARQ? 3. Vysvětlete jaké kritérium jste ve svém programu použil pro výběr stanice ve výběrové adresaci? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO