Segmentace signálu EKG na základě kvality odhadnuté z akcelerometrických dat a komprese kvalitních segmentů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je věnována segmentaci EKG signálu na základě jeho kvality a doplněna kompresí kvalitních úseků vhodných pro diagnostiku (v telemedicíně). Zcela novým přístupem je použití akcelerometrických dat ke stanovení kvality signálu EKG. To bylo umožněno díky mobilnímu záznamníku Bittium Faros. Ten snímá nejenom EKG signál, ale i pohyb – akcelerometrická data. Z akcelerometrických dat bylo extrahováno celkem 34 příznaků. Na základě těchto příznaků byl predikující model naučen rozdělit EKG signál do 3 skupin kvality podle úrovně zarušení. Dostatečně kvalitní úseky byly komprimovány. Jako vhodná metoda ke kompresi byla vybrána vlnková transformace v kombinaci s nulováním vysokofrekvenčních pásem a následným proudovým kódováním.
This diploma thesis is devoted to segmentation of ECG signal based on its quality and compression of quality segments suitable for diagnostics (in telemedicine). A completely new approach is to use accelerometer data to estimate ECG signal quality. This is possible thanks to the Bittium Faros mobile recorder. It records both the ECG signal motion – accelerometric data. A total of 34 features were extracted from accelerometric data. Using these features the predictive model was taught to classify the ECG signal into 3 quality groups according to the level of noise. Quality segments were compressed. The wavelet transform in combination with high-frequency bands zeroing and length encoding was used as a compression method.
Description
Citation
OPRAVILOVÁ, K. Segmentace signálu EKG na základě kvality odhadnuté z akcelerometrických dat a komprese kvalitních segmentů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Jakub Hejč (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Hejč položil otázku, proč byla použita klasifikace do 3 tříd? Byla v trénovací a testovací množině zachována homogenita dat? Jak byla hodnocena úspěšnost zařazení do správné skupiny? Bylo ověřeno přeučení modelu? Ing. Mézl položil otázku, jak vypadá použitý rozhodovací strom? Který příznak má největší míru v rozhodovacím stromu? Jak byl signál anotován? Ing. Janoušek položil otázku, lze třídu signálu 3 dále použít? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO