Redukce kovových artefaktů v CT datech se submikronovým rozlišením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá redukcí kovových artefaktů v CT datech se submikronovým rozlišením. V první části práce je stručně popsána rentgenová výpočetní tomografie, následuje popis a rozdělení artefaktů tomografických snímků a poté jsou uvedeny existující přístupy redukce kovových artefaktů. V druhé části práce jsou popsány navržené metody redukce kovových artefaktů a jejich implementace v programovém prostředí Matlab. Nakonec je funkčnost algoritmů testována na nově vytvořené databázi dat a výsledky jsou porovnány, vyhodnoceny a diskutovány.
This diploma thesis deals with reduction of metal artifacts in CT data with submicron resolution. The first part of this thesis briefly describes x-ray computed tomography followed by the description of artifacts of tomographic images and existing approaches of the reduction of metal artifacts. In the second part proposed methods of reduction of metal artifacts and their implementation in Matlab programming environment are described. Finally functionality of algorithms is tested on a newly created database and the results are compared, evaluated and discussed.
Description
Citation
VÍTEČEK, J. Redukce kovových artefaktů v CT datech se submikronovým rozlišením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student neměl k posudkům výhrad. Ing. Harabiš okomentoval seznam literatury. Dále položil otázku na zkratku LED. Existují objektivní metriky pro hodnocení potlačení artefaktů? Na jakém přístroji probíhalo vyhodnocování, jaké měl parametry? Ing. Čmiel položil otázku na vliv úrovně segmentace na výsledný obraz. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO