Analýza surogát pro určení významnosti interakce mezi kardiovaskulárními signály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cieľom tejto diplomovej práce bolo zoznámiť sa s metódami generovania surogát a ich aplikáciou na kardiovaskulárne signály. Prvá časť diplomovej práce sa zaoberá základnou teóriou funkcie baroreflexu a metódami na generovanie surogát. Z dostupnej databázy boli následne vygenerované surogáty tromi rôznymi metódami založenými na odlišných princípoch. V ďalšej časti diplomovej práce sa pomocou surogát vypočítala významnosť koherencie medzi krvným tlakom a srdcovými intervalmi. Na záver boli stanovené a otestované dve hypotézy, v dôsledku ktorých bolo zistené, či ortostatická zmena polohy merania má vplyv na zmenu významnosti kauzálnych koherencií a na funkciu baroreflexu.
The aim of this diploma thesis was to get familiar with methods to generate surrogates and how to apply them on cardiovascular signals. The first part of this diploma thesis describes the basic theory of baroreflex function and methods to generate surrogate data. Surrogate data were generated from data, acquired from the database, by using three different methods. In the next part of this diploma thesis, coherence significance between blood pressure and heart intervals was calculated by using surrogates. In the end two hypotheses were defined and tested by which it was detected whether the orthostatic change of the measurement position has effect on the causal coherence change and baroreflex function.
Description
Citation
JAVORČEKOVÁ, L. Analýza surogát pro určení významnosti interakce mezi kardiovaskulárními signály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka se vyjádřila k posudku oponenta. Ing. Harabiš okomentoval způsob citací přebraných materiálů. Doc. Kolářová položila otázku na získávání surogátů pomocí přeskupení vzorků a vztaku k systolickému krevního tlaku. Dále položila otázku na zmíněné studie a složení testovací skupiny dobrovolníků. RNDr. Jarkovský položil otázku na statistickou významnost a proč nikde nebyla uvedena p-hodnota, ale pouze hodnoty 1/0. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO