Pupilometrie aplikovaná během měření defokusační křivky

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je návrh algoritmu, který provede detekci pupily z videa. V diplomové práci jsou také popsány teoretické znalosti potřebné ke správné detekci pupily. Detekce je provedena na 24 videích, které jsou převedeny na jednotlivé snímky. Úplným výsledkem je závislost průměru pupily na použité dioptrii. Celkové procento úspěšnosti algoritmu je 88,13 %. Celková chyba měření je 11,87 %. Pro 17 z 24 pacientů je potvrzeno, že čím je větší dioptrie, tím je větší pupila.
The aim of this work is to design algorithm that will detect pupil from video. The theoretical knowledge necessary for proper pupil detection is also described in this master’s thesis. Detection is done on 24 videos that are converted to single images. The complete result the dependence of the pupil diameter on the used dioptre. The overall success rate of the algorithm is 88,13 %. The overall error is 11,87 %. For 17 out of 24 patients, it is confirmed that the greater the dioptre, the larger the pupil.
Description
Citation
MUSILOVÁ, K. Pupilometrie aplikovaná během měření defokusační křivky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sekora (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Ronzhina se zeptala na praktickou aplikaci práce a na kolika osobách bylo prováděno měření. Ing. Odstrčilík doplnil, že je lepší pro popis algoritmů používat blokové schéma a zeptal se jak studentka počítala prezentované výsledky. Doplnil dotazem co znamená místo měření. Ing. Ronzhina navázala dotazem zda studenta zhodnotila vliv místa měření. Ing. Odstrčilík poznamenal, že je vhodné aby výsledky byly vyhodnocovány automaticky algoritmem, nikoli subjektivně studentkou. Ing. Sekora se zeptal jak vzniklo ideální schéma a co vedlo k reálnému schématu. Proč je v ideálním schématu export do excelu. RNDr. Fuchs položil dotaz na prezentované grafy a požádal o objasnění prezentovaných dat, konkrétně se zeptal na atypické data výrazně lišící se od ostatních. Dále se zeptal, zda tedy jde z těchto dat vyvozovat přímé závěry. Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO