Výpočet pokročilých difusních parametrů šedé hmoty mozku z DKI MRI obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce Výpočet pokročilých difuzních parametrů šedé hmoty mozku z DKI MRI obrazů se zabývá zpracováním dat difuzního kurtózního zobrazování. Práce obsahuje literární rešerši principu difuze, vlivu difuze na MR zobrazování, výpočtů DTI a DKI parametrů a klinického využití difuzně vážených map se zaměřením na šedou hmotu mozku. Zabývá se i softwarovými nástroji pro zpracování a předzpracování DTI a DKI dat. V praktické části práce byly vytvořeny mapy difuzních parametrů ve dvou vybraných softwarech, následně byly z map vypočítány difuzní parametry v oblasti substantia nigra, jejichž srovnání mezi skupinou zdravých osob a osob s Parkinsonovou chorobou však neprokázalo statisticky významný rozdíl. V rámci praktické části byl vytvořen skript pro tvorbu difuzních map v programu Diffusional kurtosis estimator.
Thesis named Calculation of advanced diffusion parameters in brain grey matter from DKI MRI images deals with processing of diffusion-weighted images from DKI. The thesis contains review of literature on principle of diffusion, influence of diffusion on MRI, calculation of DTI and DKI parameters and clinical application of diffusion-weighted maps with focus on grey matter. The thesis focuses on software tools for processing and pre-processing DTI and DKI. The practical part consisted of two sections. Two different softwares were used to calculate maps of diffusion parameters. Diffusion parameters from anatomical structure sunstantia nigra were compared between group of healthy controls and patients with Parkinson’s disease. This comparison did not show any statisticaly significant difference. In the second step, a script for creating diffusion maps in software Diffusinal Kurtosis Estimator was made.
Description
Citation
PÁNKOVÁ, O. Výpočet pokročilých difusních parametrů šedé hmoty mozku z DKI MRI obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-06
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Jan se dotázal na implementaci a vlastní práci studentky. Ing. Janoušek se dotázal na výběr oblasti mapy, jakým zbůsobem je vybírána a jak je zajištěno že je vybrána správná oblast. Dr. Vondra položil dotaz, proč nebylo provedeno srovnání mezi programy s použitím stejných metod, které tyto programy nabízí, proč nebyly použité i stejné metody k porovnání. Studentka plně nevyužila potenciál zadání a komise hodnotila práci jako hraniční. Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO