Metody přípravy buněčných transplantátů v kardiologii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá tkáňovým inženýrstvím, zejména tvorbou homogenní, izotropní a planární vrstvy buněk srdečního svalu pomocí dvou technologii:”scaffold-based” a ”scaffold-free”. Nejprve popsaný histologie srdeční stěny, buňky srdečního svalu a buněčné kultury. Následuje popis tkáňového inženýrství, který zahrnuje technologii “cell sheet” a tkáňové inženýrství na bázi scaffoldů. Na konci teoretické části je popsána aplikace tkáňového inženýrství a buněčná vizualizace. Praktická část věnovaná tvorbě planární buněčné vrstvy z kardiomyocytů a fibroblastů s využitím informací z teoretické části.
This master’s thesis is devoted to tissue engineering, notably to creation homogeneous, isotropic and planar cardiac muscle cell layer using two technologies scaffold-based and scaffold-free. Firstly it describes the histology of heart wall, cardiac muscle cells, and cells cultures. This is followed by a description of tissue engineering, which includes cell sheet technology and scaffold-based tissue engineering. And at the end of the theoretical part application of tissue engineering and cell visualisation assay are described. The practical part is dedicated to the creation of a planar cell layer from cardiomyocytes and fibroblasts, using information from the theoretical part.
Description
Citation
KUKHTA, D. Metody přípravy buněčných transplantátů v kardiologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Chmelík, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Potočňák (člen)
Date of acceptance
2019-06-06
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Provazník položil otázky - Kde byly připraveny scaffold-based buňky? Jak jste získala počet buňek na plochu? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO