Vhodnost modelování skutečného modelu půdy náhradním jednovrstvým nebo dvouvrstvým horizontálním modelem půdy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rezistivitou půdy a zejména pak vhodností náhrady rozličných modelů půdy dvouvrstvým horizontálním modelem. Nejprve jsou popsány faktory, které ovlivňují rezistivitu půdy, způsob měření této rezistivity a představeny jsou rovněž různé modely půdy. Poté bylo v programu Ansys vytvořeno několik těchto modelů půdy – vertikální model s kolmým či šikmým dělením, model s výraznou nehomogenitou a model třívrstvý. Ve všech těchto modelech proběhla simulace Wennerova měření a následně jim byl přiřazen náhradní model dvouvrstvý horizontální. Poté byla zkoumána velikost chyby, která vznikla touto náhradou skutečného modelu za dvouvrstvý horizontální model.
The present thesis deals with soil resistivity and especially the suitability of replacing various soil models with a two-layer horizontal model. First, the factors that influence soil resistivity as well as the methodology of its measuring are described, and various soil models are introduced. Then, the Ansys program was used to create several soil models: a vertical model with perpendicular or oblique division, a model with a pronounced inhomogeneity and a three-layer model. In all of these models, a Wenner measurement simulation was performed, followed by a two-layer horizontal replacement model. Then the size of the error that was created by replacing the actual model with a two-layer horizontal model was examined.
Description
Citation
KUBĚNA, M. Vhodnost modelování skutečného modelu půdy náhradním jednovrstvým nebo dvouvrstvým horizontálním modelem půdy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student představil výsledky své diplomové práce a předseda následně vyzval vedoucího k přečtení posudků. Vedoucí práce seznámil komisi také s otázkami oponenta. Student odpovídal řádně. V diskuzi se zeptal Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. na změnu rezistivity a metodiky měření z hlediska obsahu vody v podloží. Student odpověděl neúplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO